RMN-ul de șold este o metodă imagistică eficientă cu o sensibilitate și acuratețe ridicată în diagnosticarea afecțiunilor articulației șoldului. RMN-ul se bazează pe utilizarea unui câmp magnetic foarte puternic și a unor unde radio pentru a realiza imagini amănunțite ale tendoanelor, mușchilor, cartilajelor, ligamentelor și oaselor care alcătuiesc articulația șoldului.
Când este indicat RMN-ul de șold?
RMN-ul de șold este indicat pentru diagnosticarea și stabilirea severității unei varietăți de condiții medicale, dar poate fi recomandat și în cazul în care pacientul prezintă simptome, precum:
- Durere la nivelul șoldului sau feselor
- Dureri inghinale
- Scăderea amplitudinii de mișcare
- Șchiopătare
De asemenea RMN-ul șoldului poate fi indicat pentru stabilirea unui plan de tratament adecvat și individualizat și pentru a urmări progresul după efectuarea unei intervenții chirurgicale.
Cum se efectuează RMN-ul de șold?
Procedura începe prin poziționarea pacientului întins pe spate pe masa de examinare. Apoi, masa de examinare alunecă în interiorul aparatului RMN, iar magnetul pe care acesta se bazează ajută la alinierea atomilor de hidrogen din organism, producând imagini clare ale structurilor precum capul femural sau labrumul acetabular. La recomandarea medicului, o substanță de contrast poate fi injectată pentru a evidenția zone specifice pentru o mai bună vizualizare, cum ar fi rupturi în cartilajul hialin sau anomalii nivelul joncțiunii colului femural.
Scanarea nu este invazivă sau dureroasă, iar singurul disconfort resimțit de către pacient poate fi provocat de faptul că acesta trebuie să stea nemișcat pe tot parcursul examinării, iar în anumite momente să își țină respirația, la indicațiile medicului radiolog, pentru a nu afecta claritatea imaginilor.
În general, întregul proces durează între 30 și 60 de minute.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
RMN-ul de șold poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor, cum ar fi:
- Osteonecroza șoldului
- Coxartroza
- Fracturi de stres
- Leziuni ale labrumului acetabular
- Leziuni ale cartilajului hialin
- Leziuni condrale
- Sindrom trohanteric
- Impingement femuroacetabular
- Displazia de șold
- Artrita septică
- Tumora osoasă cu celule gigantice
- Tumori maligne
- Fractura de șold
Riscuri și complicații – RMN-ul de șold
Această metodă de examinare a articulației șoldului este considerată sigură, nefiind bazata pe radiații ionizate. Cu toate acestea RMN-ul nu este recomandat pacienților cu dispozitive metalice implantate, deoarece magnetul puternic din interiorul aparatului RMN poate interfera cu acestea.
De asemenea, pacienții care au suferit reacții alergice anterioare la substanța de contrast sau prezintă afecțiuni renale trebuie să informeze medicul specialist în prealabil.