You are currently viewing Riscurile ablației percutanate

Riscurile ablației percutanate

Riscurile ablației percutanate pot să difere în funcție de zona sau organul la nivelul căruia se efectuează procedura. Riscurile și complicațiile comune asociate ablației percutanate pot include: sângerare, infecție, lezarea nervilor din apropiere sau durere la locul de inserție a acului, etc.  

Ce este ablația percutanată? 

Ablația percutanată este o metodă chirurgicală minim invazivă pentru tratarea cancerelor solide. Sonde speciale sunt folosite pentru a „arde” sau „îngheța” cancerele fără intervenție chirurgicală. Aceasta este utilizată în mod obișnuit în tratamentul tumorilor de ficat, rinichi, oase și plămâni. În timpul ablației tumorii, energia termică este utilizată pentru a încălzi sau răci țesutul la niveluri citotoxice (mai puțin de -40 ° C sau mai mult de 60 ° C). 

Tipuri de ablație percutanată 

Există trei tipuri de ablație percutanată: ablația cu microunde, ablația cu radiofrecvență și crioablația.  

Ablația cu radiofrecvență este o metodă care se bazează utilizarea undelor radio prin intermediul cărora este generat un câmp puternic de căldură pentru a distruge celulele tumorale. 

În cazul ablației cu microunde, chirurgul introduce un mic port laparoscopic sau o incizie deschisă pentru a accesa tumora. O scanare CT sau ghidare cu ultrasunete este utilizată pentru a identifica locația exactă a tumorii. O antenă subțire, care emite microunde, este apoi introdusă în tumoră. Sonda produce căldură intensă care abate (distruge) țesutul tumoral, adesea în decurs de 10 minute. 

Crioablația utilizează modificările presiunii gazului argon pentru a genera cicluri de îngheț-dezgheț în țesut. Vârful sondei poate atinge temperaturi de până la -185 ° C, inducând moartea celulară în țesutul din jur. 

Cum se efectuează procedura? 

Ablația este o procedură ce aparține radiologiei intervenționale și este efectuată fie sub anestezie locală, fie sub anestezie generală. Ulterior anesteziei, o sondă cu ac este introdusă, prin intermediul ghidajului imagistic, în piele până la nivelul tumorii. Apoi sonda este atașată la un generator care permite procesul de răcire sau ardere. 

Riscurile ablației percutanate  

Ablația este, în general, o procedură sigură, însă există anumite riscuri și complicații care pot să apară. Riscurile ablației percutanate pot fi diferite în funcție de organul sau zona în care acesta se realizează și pot include: 

  • Cheaguri de sânge sau hemoragie (sângerare) 
  • Vânătăi 
  • Deteriorarea vaselor de sânge, a nervilor sau a organelor din apropiere 
  • Infecții 
  • Cicatrici 
  • Arsuri ale pielii 
  • Accident vascular cerebral sau atac de cord 
  • Obstrucții ureterale 
  • Pneumotorax  
  • Deteriorarea simulatorului cardiac 

Lasă un răspuns