You are currently viewing Radiologia intervențională în cancerul osos

Radiologia intervențională în cancerul osos

Radiologia intervențională în cancerul osos se bazează pe utilizarea unor metode de tratament cu rezultate bune în ceea ce privește siguranța și eficacitatea acestora. În domeniul musculo-scheletic, metastazele osoase dureroase sunt ținta cea mai frecventă a tratamentelor paliative. Cu toate acestea, radiologia intervențională poate juca un rol curativ în anumite cazuri, mai ales în combinație cu alte tehnici terapeutice.

Ce este cancerul osos?

Cancerul osos primar este un tip rar de cancer care debutează în oase prin diviziune celulară necontolată.

Aceasta este o afecțiune separată de cancerul osos secundar, care este cancerul care se răspândește la oase după ce se dezvoltă într-o altă parte a corpului.

Cum poate fi folosită radiologia intrevențională în cancerul osos?

Radiologia intervențională poate avea diverse întrebuințări în cancerul osos, cum ar fi:

  • Diagnosticarea ghidată imagistic
  • Managementul durerii și a complicațiilor post-operatorii
  • Metodă adjuvantă de tratament

Biopsia osoasă

Biopsia osoasă folosește un ac și ghidaj imagistic pentru a îndepărta o mică probă de os pentru examinare la microscop. Biopsiile osoase pot fi utilizate pentru a confirma diagnosticul unei tulburări osoase, a investiga o anomalie, a determina cauza durerii sau a infecției sau pentru a distinge tumorile osoase de alte afecțiuni.

Managementul durerii și a complicațiilor post-operatorii

În multe cazuri pacienții care suferă de cancer, mai ales dacă acesta se află într-un stadiu metastatic, acuză dureri, deoarece pe măsură ce celulele canceroase erodează osul, ele pot provoca inflamații la nivelul mucoasei osului, care este locul unde se găsesc fibrele nervoase. Potrivit studiilor, ablația percutanată cu microunde poate fi utilizată pentru a atenua durerea provocată de metastazele osoase.

De asemenea, în cazul în care pacientul suferă complicații post-operatorii precum hemaroagie internă, colecție de fluide sau infecție, medicul curant poate apela la drenajul percutanat.

Radiologia intervențională în cancerul osos – utilizare paliativă

Cele mai utilizate metode de radiologie intervențională în cancerulo osos sunt:

Crioablația

Crioablația este un tratament eficient pentru atenuarea metastazelor musculo-scheletice dureroase și pentru a obține controlul local al tumorii. Acesta se bazează pe utilizarea unor temperaturi foarte joase pentru a distruge tumora canceroasă

Studii recente au demonstrat că crioablația oferă o eficiență ridicată în eliminarea tumorilor osoase metastatice maligne și un procent ridicat de supraviețuire (67,8%).

Ablația cu radiofrecvență

Aceasta este una dintre cele mai comune metode de ablație în care un ac sau o sondă este trecut prin piele în tumora osoasă și curenții electrici de înaltă frecvență sunt transmisi prin sonda sau electrodul din ac pentru a încălzi tumora și a distruge celulele canceroase.

Ablația cu microunde

În ablația cu microunde, microundele electromagnetice, livrate către țesutul malign printr-o antenă, au ca rezultat realinierea și mișcarea moleculelor ionice, căldură de frecare și, eventual, necroză coagulativă a tumorii.

Conform studiilor, ablația cu microunde este utilizată în mod obișnuit pentru tratamentul metastazelor osoase cu următoarele caracteristici: tumori mari cu geometrie complexă, metastaze osoase cu componente mari ale țesuturilor moi și leziuni osteoblastice.

Lasă un răspuns