Radiografia de umăr reprezintă un test imagistic bazat pe utilizarea razelor X pentru a crea imagini detaliate ale mușchilor, oaselor, tendoanelor și ligamentelor care alcătuiesc articulația umărului. Cu ajutorul razelor X medicul poate oferi un diagnostic precis al diverselor afecțiuni ale umărului, inclusiv fracturi sau rupturi ligamentare.
Când este indicată radiografia de umăr?
Radiografia de umăr poate fi recomandată de către medicul specialist în următoarele cazuri:
- Traumatisme ale umărului
- Sensibilitate osoasă la nivelul regiunii glenohumerale
- Restricție de rotație
- Instabilitate
- Luxație suspectată
- Traumatism al omoplatului
- Durere cronică de umăr
Cum se efectuează radiografia de umăr?
Efectuarea radiografiei de umăr este nedureroasă și durează doar câteva minute. Inițial, pacientul va fi pregătit pentru procedură și i se va cere să îndepărteze bijuteriile, ceasul sau alte dispozitive metalice. Apoi, acesta este condus în camera cu raze X, unde va fi poziționat lângă aparatul care emite razele X fie în picioare fie stand jos.
Ulterior va începe procesul de scanare, timp în care pacientului i se vă cere să stea nemișcat. Este posibil chiar ca acesta să trebuiască să își țină respirația pentru perioade scurte sau să își mute umărul în diferite poziții.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
Această metodă de imagistică medicală poate fi utilizată ce către medicul curant pentru a depista o serie de afecțiuni ale umărului, inclusiv:
- Artroză
- Tumori osoase benigne
- Cancer osos
- Fracturi de umăr
- Bursita umărului
- Umar dislocat
- Probleme cu alinierea articulației umărului
- Calcificări ale coafei rotatorilor
- Leziuni ale manșetei rotatorilor
- Fractura de claviculă
Riscuri și complicații – radiografia de umăr
Acest tip de radiografie este considerat unul sigur, prezentând riscuri minime. În general, fiecare procedură are un risc asociat diferit, care depinde de tipul de raze X și de partea corpului care este scanată.
Expunerea la niveluri ridicate de radiații poate avea o serie de efecte, cum ar fi vărsături, sângerări, leșin, căderea părului. Cu toate acestea, razele X utilizează o doză atât de mică de radiații încât nu se crede că provoacă probleme imediate de sănătate.