Radiografia de șold este o tehnică imagistică eficientă utilizată în examinarea și diagnosticarea diverselor patologii ale articulației. Radiografia se bazează pe utilizarea razelor X pentru a reda imagini detaliate ale structurilor care alcătuiesc articulația șoldului.
Când este indicată radiografia de șold?
Radiografia de șold poate fi indicată de către medicul specialist în următoarele cazuri:
- Durere cronică
- Luxație
- Sensibilitate la nivelul articulației
- Umflătură
- Restricționarea gamei de mișcare
- Sentimentul de cedare a articulației
În plus, o radiografie a șoldului poate fi recomandată de către medicul curant și în vederea stabilirii planului de tratament adecvat, a unei intervenții chirurgicale sau chiar pentru a lua în considerare o eventuală artroplastie a șoldului.
Cum se efectuează radiografia de șold?
Înainte de începerea propriu-zisă a procedurii, pacientului i se va cere să îndepărteze orice bijuterii sau alte dispozitive metalice. Ulterior, acesta va fi poziționat în fața aparatului cu raze X, stand în picioare sau așezat pe spate pe o masă de examinare. În momentul începerii scanării pacientului i se va recomanda să rămână complet nemișcat și chiar să își țină respirația pentru câteva secunde pentru a nu afecta calitatea imaginilor. Între scanări medicul radiolog îi poate cere pacientului să schimbe poziția șoldului pentru a obține imagini mai detaliate și din mai multe unghiuri a structurilor de interes.
În general, întreg procesul durează câteva minute și este complet nedureros.
Ce afecțiuni pot fi depistate?
Acest tip de radiografie este utilă în depistarea și examinarea unei varietăți de afecțiuni ale articulației șoldului, precum:
- Luxația șoldului
- Fracturi
- Coxartroza
- Artroza reumatoidă
- Sindromul de impingement femuroacetabular
- Osteomielita
- Chisturi
- Tumori osoase maligne sau benigne
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile asociate acestei proceduri imagistice sunt scăzute, întrucât doza radiațiilor utilizată pe parcursul scanărilor este minimă. Astfel, radiografia este considerată o metodă de examinare sigură și eficientă, fără a-i cauza pacientului durere sau disconfort.