You are currently viewing Radioembolizarea tumorilor metastatice hepatice

Radioembolizarea tumorilor metastatice hepatice

Radioembolizarea tumorilor metastatice utilizează microsfere radioactive pentru tratamentul metastazelor hepatice, cauzate de cancerul de colon, de sân sau melanom. Particulele radioactive mici sunt eliberate în artera care alimentează tumora. Particulele călătoresc în tumoră și blochează alimentarea acesteia cu sânge, determinând reducerea dimensiunilor, în timp ce radiația are rolul de a ucide celulele canceroase.

Când este indicată radioembolizarea tumorilor metastatice hepatice?

Radioembolizarea tumorilor metastatice este indicată în cazul în care acestea nu răspund la alte metode de tratament și nu este, de asemenea, posibilă rezecția chirurgicală din diverse cauze. Fie dimensiunea tumorii nu permite excizia sa chirurgicală, fie starea generală de sănătate a pacientului nu permite acest lucru. În plus, radioembolizarea poate ajuta la reducerea dimensiunilor tumorilor, ceea ce ar putea face pacientul eligibil pentru o operație.

Cum se efectuează procedura?

Procedura se efectuează în timpul unei angiografii. Înainte de îneceperea procedurii, pacientului i se va administra un sedativ intravenos. Medicul radiolog introduce apoi un cateter într-o arteră din zona inghinală. Sub ghidare cu raze X, cateterul este mutat în vasele de sânge care furnizează tumora din ficat. Apoi, medicul injectează lichid care conține particule radioactive mici în artera corespunzătoare. Particulele rămân în tumoră, blocând fluxul de sânge către celulele canceroase, distrugându-le și micșorând tumora. Ocazional, arterele pe care medicul dorește să le protejeze de expunerea neintenționată la microsfere radioactive, cum ar fi cele care alimentează stomacul și intestinul, vor fi închise cu bobine metalice minuscule.

 În cele mai multe cazuri, țesutul sănătos din jur suferă leziuni minime de radiații după radioembolizare. Radiația din particule dispare treptat în decurs de o lună.  

Riscuri și complicații 

Riscurile și complicațiile asociate acestei proceduri sunt în general minime, dar în unele cazuri pot include:

  • Deteriorarea vasului de sânge, vânătăi sau sângerări la locul puncției și infecție.
  • Depunerea microsferelor în locuri nepotrivite, ceea ce poate duce la un ulcer în stomac sau duoden.
  • Insuficiență hepatică tranzitorie sau permanentă pentru pacienții care prezintă boli hepatice, cum ar fi ciroza sau tratamente multiple cu chimioterapie și care sunt supuși la radioembolizare în volume mari 

Lasă un răspuns