You are currently viewing Puncția mamară ghidată ecografic

Puncția mamară ghidată ecografic

Puncția mamară ghidată ecografic este tehnică ce aparține imagisticii medicale și oferă multe avantaje față de alte metode imagistice pentru a ghida o biopsie, printre care se numără puncția multidirecțională și confortul pentru pacient. Toate aceste avantaje au făcut ca această tehnică să fie cea mai răspândită utilizată pentru efectuarea unei biopsii pentru o leziune mamară suspectă.

Ce este puncția mamară ghidată ecografic?

Puncția mamară ghidată ecografic este o metodă eficientă de diagnosticare și stadializare a cancerului mamar. Aceasta se bazează pe utilizarea ultrasunetelor și a unui ac subțire prin care medicul curant va preleva o proba de țesut.

Când este indicată puncția mamară ghidată ecografic?

Există două obiective principale ale tehnicilor de biopsie percutanate ghidată ecografic: în primul rând, atingerea gradului maxim de acuratețe și în al doilea rând, oferirea cât mai multor informații despre tumoră (tip, grad, invazie, receptori hormonali).  

Aceasta procedură poate fi indicată dacă în timpul diagnosticului au fost identificați ganglioni limfatici axilari, supraclaviculari, infraclaviculari sau ai lanțului mamar intern suspecți și chiar calcificări suspecte.

Cum se efectuează procedura?

Pentru a efectua procedura radiologul folosește un ac foarte subțire, care este atașat la o seringă cu care se aspiră o cantitate mică de țesut din zona suspectă. Puncția se efectuează cu ajutorul ultrasunete, deoarece facilitează munca specialistului radiolog, permițându-i acestuia să vizualizeze direcția acului pe ecran până la atingerea punctului precis în care este extrasă proba. Tehnica este eficientă și prezintă o acuratețe de până la 97%, iar durerea puncției este minimizată prin administrarea unui anestezic local.

 Beneficiile puncției mamare ghidate ecografic

Printre beneficiile remarcabile ale acestui tip de puncție mamară sunt:

  • Procedura nu implică radiații ionizante
  • Control complet al poziției acului în timp real 
  • Echipamentul cu ultrasunete este mai puțin costisitor și mai ușor disponibil
  • Accesibilitatea locurilor dificile, cum ar fi axila sau lângă mamelon
  • Leziunile multiple (unilaterale sau bilaterale) pot fi biopsiate în siguranță într-o singură ședință, de obicei mai rapid decât cu alte tehnici imagistice
  • Sânul nu este comprimat
  • Confort excelent pentru pacient și medic

Lasă un răspuns