Elastofibroma dorsi este o formațiune fibroblastică benignă neobișnuită, care apare de obicei în regiunea subscapulară a persoanelor de vârstă mijlocie sau mai în vârstă. Tumora este asimptomatică la 50% dintre pacienți. Prezența sau absența simptomelor depinde de localizarea și dimensiunea leziunii. Dacă sunt simptomatici, pacienții pot raporta durere ușoară până la moderată, disconfort sau rigiditate cu abducția umărului.
Ce este elastofibroma dorsi?
Elastofibroma dorsi, o tumoră benignă a țesuturilor moi, este situată distinct în regiunea infrascapulară sau subscapulară, între scapula si peretele toracic, fiind bilaterală aproape în o treime din cazuri. Când este prezentă doar pe o parte, este prezentă mai des pe partea dreaptă.
La examinarea imagistica, tumora se prezintă ca o masă de țesut moale slab definită, care este foarte asemănătoare cu mușchiul scheletic adiacent.
Când apărea elastofibroma dorsi?
Cauza exactă a apariției acestei tumori nu este cunoscută în totalitate, dar se crede că următoarele aspecte ar putea reprezenta factori de risc:
- Înaintarea în vârstă, deoarece elastofibroma dorsi se observă frecvent la femeile de vârstă înaintată
- Predispoziție genetică, deoarece există modificări ale brațului scurt al cromozomului X
- Trauma sau frecarea repetată dintre peretele toracic și colțul inferior al omoplatului
Simptome
Cele mai frecvente simptome observate în cazul pacienților care suferă de elastofibroma dorsi sunt umflarea, durerea în timpul mișcărilor umărului și ruperea scapulei.
Imagistica în diagnosticul tumorei elastofibroma dorsi
Imagistica în diagnosticului acestei tumori benigne joacă un rol important în caracterizarea, localizarea și evaluarea tumorei elastofibroma dorsi.
Ecografia
Ecografia demonstrează un model multistrat bine definit de zone liniare dense de depunere de grăsime amestecate cu țesut fibroelastic.
CT
Aceste mase apar de obicei ca mase de țesut moale prost definite cu atenuare similară cu cea a mușchiului scheletic adiacent, fiind situate în regiunea infrascapulară sau subscapulară.
RMN
Examinarea RMN demonstrează în mod clasic o masă de țesut moale neîncapsulat relativ bine definită în localizarea subscapulară, cu alternanță de țesut fibros și gras.