You are currently viewing CT-ul cervical

CT-ul cervical

CT-ul cervical este o procedură medicală care utilizează echipamente specializate cu raze X și imagini computerizate pentru a crea imagini detaliate ale coloanei vertebrale cervicale. Coloana cervicală este porțiunea coloanei vertebrale care trece prin gât. Medicul poate indica acest test imagistic dacă pacientul a suferit recent un accident sau dacă prezintă de dureri în regiunea gâtului.

Când este indicat CT-ul cervical?

Cel mai frecvent motiv pentru o efectuarea unui CT cervical este verificarea rănilor după un accident auto. Examenul vă ajuta medicul să diagnosticheze cu exactitate potențialele leziuni ale acestei zone specifice a coloanei vertebrale. Cu toate acestea, medicul poate recomanda, de asemenea, testul pentru a investiga:

  • Herniile de disc, care sunt cea mai frecventă cauză a durerilor de spate
  • Malformații congenitale ale coloanei cervicale 
  • Tumori care ar fi putut începe în coloana vertebrală sau în altă parte a corpului
  • Oase rupte sau zone cu potențială instabilitate
  • Infecții care implica coloana cervicala

De asemenea, o scanare CT poate oferi informații importante dacă pacientul prezintă anumite boli osoase, cum ar fi artroza sau osteoporoza, prin măsurarea densității osoase. Acest lucru vă poate ajuta medicul să determine severitatea afecțiunii și să identifice orice zone slăbite care ar trebui protejate de fracturi.

Cum se efectuează procedura?

Înainte de începerea procedurii, pacientul va fi poziționat pe masa de examinare care alunecă în centrul scanerului CT. Odată ce masa a fost introdusă în interiorul scanerului, fasciculul de raze X al aparatului se rotește în jurul corpului. 

Un computer creează imagini detaliate ale zonei cervicale, acestea fiind stocate, vizualizate pe un monitor sau imprimate pe film. 

În plus, la indicațiile medicului radiolog, pacientului i se poate administra intravenos un agent de contrast care are rolul de a evidenția structurile examinate.

Pacientului i se va cere să rămân nemișcat în timpul examinării, deoarece mișcarea poate afecta acuratețea imaginilor. Este posibil ca pacientului să i se ceară, de asemenea, să își țină respirația pentru perioade scurte de timp.

Scanarea poate dura de la 10 până la 15 minute.

Riscuri și complicații 

Riscurile și complicațiile asociate acestei metode imagistice sunt minime, întrucât doza de radiații folosită este scăzută și pacientul nu este supus riscului de iradiere.

Totuși, unii pacienți prezintă alergii la colorantul de contrast. Cel mai frecvent tip de contrast administrat în timpul scanărilor CT conține iod. Dacă unui pacient cu o alergie la iod i se administrează acest tip de contrast, pot apărea greață, vărsături, strănut, mâncărime sau urticarie.

Lasă un răspuns