Ablația percutanată a tumorilor renale este o metodă terapeutică ce aparține radiologiei intervenționale. Aceasta este utilizată în cazul pacienților vârstnici sau care prezintă comorbidități, iar rezecția tumorală nu este posibilă.
Ce sunt tumorile renale?
Tumorile renale reprezintă formațiuni de țesut la nivelul unuia sau a ambilor rinichi care pot fi benigne sau maligne. În general, tumorile canceroase sunt formate prin diviziunea continua și necontrolată a celulelor renale, iar cel mai comun tip de cancer de rinichi este carcinomul cu celule renale.
Potrivit statisticilor, aproximativ 9 din 10 cancere de rinichi sunt carcinoame cu celule renale și se manifestă prin dezvoltarea unei singure tumori la nivelul unuia dintre cei doi rinichi.
Ce este ablația percutanată a tumorilor renale?
Ablația percutanată a tumorilor renale este o procedură minim invazivă care poate fi efectuată prin mai multe metode, precum ablația cu radiofrecvență, ablația cu microunde sau crioablația. Aceste tehnici implică supunerea tumorii fie la o temperatură foarte înaltă, fie la una foarte joasă pentru a distruge țesutul malign.
De asemenea, metodele ablative se bazează pe introducerea unui ac până la nivelul tumorii, care are rolul de a conduce energia termică direct în țesutul vizat, procedura fiind în totalitate efectuată sub ghidaj imagistic.
Când este indicată ablația percutanată a tumorilor renale?
Ablația percutanată este indicată pentru tratarea tumorilor renale mici, în special la pacienții cu un singur rinichi sau cu funcție renală afectată. În plus, aceasta este recomandată mai ales în cazul pacienților cu comorbidități care nu sunt eligibili pentru o intervenție chirurgicală din cauza stării lor generale de sănătate, dar sunt potrivite pentru pacienții cu tulburări genetice care cresc probabilitatea apariției multiplelor tumori renale bilaterale.
Cum se realizează?
În timpul terapiei de ablație, temperaturile înalte sau joase sunt transmise printr-un generator special de care este atașată o sondă în formă de ac plasată în tumoră. Prin intermediul îndrumării imagistice, cum ar fi ultrasunetele sau o scanare CT, medicul introduce sonda prin piele până la nivelul tumorii renale. Procedura poate fi realizată sub anestezie generală sau locală.
Metode de ablație ale tumorilor renale
Următoarele metode de ablație sunt folosite în tratamentul tumorilor renale:
Crioablația: se bazează pe crearea unor cicluri repetate de îngheț-dezgheț prin utilizarea unui gaz foarte rece pentru a produce distrugerea țesutului.
Ablația prin radiofrecvență: utilizează energie electrică și căldură pentru a distruge celulele canceroase.
Ablația cu microunde: implică folosirea microundelor care forțează moleculele polare din țesutul malign să se realinieze continuu cu un câmp magnetic oscilant, crescând temperatura țesutului.
Riscuri și complicații
Complicațiile în urma ablației tumorilor renale pot apărea ca urmare a leziunii rinichiului, inclusiv a vascularizației acestuia și a sistemului de colectare a tractului urinar superior, sau a leziunii structurilor înconjurătoare. Complicațiile urologice includ hemoragie, strictura ureterală, scurgeri de urină și infecție a tractului urinar.