You are currently viewing Crioablația în tumorile hepatice

Crioablația în tumorile hepatice

Crioablația în tumorile hepatice reprezină o tehnică de ablație a țesutului malign care aparține radiologiei intervenționale. Aceasta este o tehnică eficientă, sigură și nimim invazivă utilizată atât în cazul maselor tumorale primare, cât și în cazul tumorilor metastatice.

Ce sunt tumorile hepatice?

Tumorile hepatice sunt mase anormale de tesut care se formeaza atunci cand celulele incep să se reproducă intr-un ritm crescut. În funcție de locul în care se formează acestea pot fi tumori primare sau metastatice.

Masele tumorale care se formează la nivelul ficatului sau provin din ficat sunt cunoscute și sub denumirea de adenom hepatocelular și reprezintă cea mai frecventă formă de cancer hepatic primar.

Tumorile metastatice sunt cele care se răspândesc din locurile în care se formează inițial în altă parte a corpului, majoritatea tumorilor canceroase din ficat fiind metastatice.

Crioablația în tumorile hepatice

Crioablația în tumorile hepatice este o tehnică ablativă minim invazivă care are ca rol distrugerea tumorii maligne prin înghețare.

Potrivit studiilor, terapia de ablație percutanată se efectuează de obicei sub sedare conștientă. Modalitățile de ablație pe bază de căldură, cum ar fi ablația prin radiofrecvență și ablația cu microunde, pot provoca dureri severe. Durerea severă interferează uneori cu finalizarea corespunzătoare a ablației planificate. Spre deosebire de modalitățile de ablație pe bază de căldură, crioablația este o procedură relativ nedureroasă și astfel pacienții sunt de obicei stabili în timpul procedurii.

De asemenea, studiile susțin faptul că medicul poate observa cu acuratețe formarea mingii de gheață în timpul procedurii ceea de duce la o incidență redusă a leziunilor vaselor de sânge și a altor structuri critice din apropiere, în comparație cu alte metode ablative.

Un studiu realizat în 2018-2019 a inclus pacienți cu tumori hepatice metastazice cu dimensiuni cuprinse între 3 și 5 cm. Metoda aleasă pentru a extermina masele tumorale a fost crioablația, datorită locației subcapsulare a tumorilor sau datorită vecinătății leziunilor la structurile critice, inclusiv vezica biliară sau tractul gastrointestinal. Distrugerea completă a tumorilor a fost obținută în 77% dintre pacienți, fără a exista progresie locală a tumorii.

Cum se realizează procedura?

Crioablația  este efecuată sub ghidaj imagistic CT sau cu ultrasunete. Tehnicile de imagistică medicală ajută medicul radiolog să stabilească cu acuratețe locul procedurii, dar și să urmărească întreg procesul.

În timpul procedurii, se folosește un aplicator subțire, gol, asemănător unui ac, numit criosondă, pentru aplicarea tratamentului. Criosonda aplică gaze precum azotul lichid, protoxidul de azot lichid și gazul argon comprimat la o temperatură cuprinsă între -30 și -75 de grade Celsius. Chirurgul atinge țesutul care trebuie distrus cu vârful intens rece al aplicatorului. Această înghețare poate dura câteva secunde sau câteva minute și poate fi, de asemenea, repetată în funcție de cât timp este necesar pentru înghețarea celulelor.

Lasă un răspuns