Biopsiile în radiologia intervențională sunt cel mai frecvent utilizate pentru a identifica cauza unei anomalii în interiorul corpului, pentru a diagnostica și trata corect diferite afecțiuni și patologii. Gama de afecțiuni care pot fi tratate prin biopsie intervențională este extinsă, iar rezultatele pot oferi medicului curant informațiile de care are nevoie pentru a oferi pacientului cel mai bun plan de tratament.
Ce sunt biopsiile în radiologia intervențională?
Biopsiile în radiologia intervențională implică îndepărtarea țesuturilor din orice parte a corpului pentru a-l examina. Aceste tipuri de proceduri pot fi efectuate folosind un ac pentru a îndepărta o mică probă de țesut și, prin urmare, prezintă riscuri mai scăzute, mai puțin timp de recuperare și mai puțin disconfort decât biopsiile chirurgicale.
Indicații ale biopsiilor în radiologia intervențională
Cea mai frecventă indicație pentru biopsia în radiologia intervențională este diagnosticul de malignitate, incluzând neoplasmele primare, boala metastatică, stadializarea tumorii și boala recurentă după tratament. Procedura este, de asemenea, utilizată pentru diagnosticarea proceselor inflamatorii sau infecțioase, a colecțiilor anormale de lichide și a bolilor difuze ale organelor.
Contraindicații
Contraindicațiile includ anomalii de coagulare, lipsa unei căi percutanate sigure către leziune și un pacient necooperant a cărui mișcarea poate crește riscul de sângerare. Biopsia, de obicei, nu este indicată în cazul unui pacient care va fi supus unei intervenții chirurgicale, indiferent de rezultatele biopsiei.
Cum se efectuează biopsiile în radiologia intervențională?
Pentru a putea efectua procedura, pacientul va fi, inițial, poziționat pe o masă de examinare astfel încât medicul să poată accesa zona de interes cu ușurință. Întregul proces va fi ghidat imagistic cu ajutorul ultrasunetelor sau CT. Odată ce poziția este confirmată, un ac de biopsie este trecut prin acul de introducere și utilizat pentru a preleva probe până când se obține țesut adecvat.
Riscuri și complicații
Acest tip de biopsie reprezintă o tehnică minim invazivă, așadar, riscurile și complicațiile asociate acesteia sunt scăzute. Totuși printre complicațiile care pot să apară ca urmare a unei biopsii sunt:
- Sângerare
- Infecție
- Leziuni ale structurilor intermediare