You are currently viewing Biopsia percutanată a glandei suprarenale

Biopsia percutanată a glandei suprarenale

Biopsia percutanată a glandei suprarenale constă în prelevarea unei probe minuscule din țesutul glandei suprarenale. Este o procedură minim invazivă și se realizează sub ghidaj imagistic. Biopsia percutanată a glandei suprarenale este folosită pentru a stabili diagnosticul definitiv în cazul leziunilor de masă suprarenală sau în unele cazuri de boală parenchimoasă renală.

Ce sunt glandele suprarenale?

Glandele suprarenale sunt glande endocrine situate deasupra rinichilor. Fiecare glandă este formată din cortexul și medularul – care sunt fiecare responsabile pentru producerea diferiților hormoni. Glandele suprarenale produc hormoni care ajută la reglarea metabolismului, a sistemului imunitar, a tensiunii arteriale, a răspunsului la stres și a altor funcții esențiale.

Care sunt indicațiile pentru biopsia percutanată a glandei suprarenale?

Indicațiile clinice pentru biopsia cu ac sunt prezența unei mase suprarenale la un pacient oncologic, stadializarea sau caracterizarea unei leziuni sau pentru a distinge tumorile maligne metastatice ale glandelor suprarenale de leziunile suprarenale primare.

biopsie

Biopsia cu ac are un rol important în evaluarea inițială a nodulilor glandei suprarenale, în special la pacienții cu antecedente cunoscute de malignitate. Afecțiunile maligne suprarenale care pot fi diagnosticate cu ajutorul biopsiei cu ac suprarenale includ:

  • Adenocarcinom al glandei suprarenale
  • Endocrin suprarenal

Cum se realizează biopsia percutanată a glandei suprarenale?

Leziunile suprarenale sunt biopsiate predominant sub ghidaj CT, deși ocazional, dacă masa suprarenală este mare, se poate folosi ghidarea ecografică. Există o serie de metode pentru efectuarea biopsiei sub îndrumarea CT. Acestea includ:

  • abordul transhepatic lateral drept;
  • abordul transhepatic anterior stâng;
  • abordul posterior înclinat;
  • abordul în decubit lateral;

Procedura durează între 30-60 minute. Medicul introduce acul în tumoră. În cazul unei tumori solide acul poate fi introdus de mai multe ori, pentru a îndepărta o cantitate mică de țesut pentru examinare anatomopatologică. După procedură, se aplică presiune în punctul în care a fost introdus acul și locul este bandajat. 

Pregătirea pentru biopsia percutanată a glandei suprarenale 

Procedura se efectuează sub ghidaj imagistic. Pacientul se va așeza în poziția recomandată de medicul radiolog. Zona în care va intra acul de biopsie va fi amorțită. De asemenea, pacientului îi se poate cere să-și țină respirația. 

Medicul va folosi acul pentru a preleva o mică probă de țesut din glanda suprarenală. Pacientul supravegheat timp de 1 sau 2 ore după procedură, în timp ce sedativul dispare, și va fi verificat pentru posibile semne de sângerare internă. 

Riscuri și complicații

Riscurile și complicațiile depind de tehnica biopsiei suprarenale, caracteristicile leziunilor și experiența medicului. Studiile arată că rata complicațiilor după biopsia suprarenală este de 1% până la 11%. Cea mai frecventă complicație este pneumotoraxul. Alte complicații includ sângerare, pancreatită, hemotorax, reacție alergică la anestezicul utilizat. După procedura de biopsie cu ac a glandei suprarenale, pot apărea următoarele complicații:

  • hematom la locul respectiv;
  • durere la locul biopsiei;
  • infecție în punctul în care a fost introdus acul pentru aspirație.

Leave a Reply