You are currently viewing Tomografia computerizată în cancerul hepatic 

Tomografia computerizată în cancerul hepatic 

Tomografia computerizată în cancerul hepatic poate ajuta la depistarea multor tipuri de tumori hepatice. Aceasta poate oferi informații specifice despre dimensiunea, forma și localizarea oricăror tumori aflată la nivelul ficatului sau în altă parte a abdomenului, precum și despre vasele de sânge din apropiere. 

Ce este cancerul hepatic? 

Ficatul este un organ esențial în corpul uman, care este responsabil pentru o serie de funcții care ajută la susținerea metabolismului, imunității, digestia, detoxifierea și stocarea vitaminelor, fiind un organ unic datorită aportului său dublu de sânge din vena portă (aproximativ 75%) și artera hepatică (aproximativ 25%). 

Cancerul hepatic este cauzat de mutația genetică și creșterea anormală a celulelor hepatice, astfel încât acestea se divid continuu și formează o tumoră. Cancerul hepatic poate fi un cancer primar, adică se dezvoltă în ficat, sau un cancer secundar, dacă acesta apare într-o altă parte a corpului și se răspândește la ficat. Cele mai comune tipuri de cancer hepatic sunt carcinomul hepatocelular și colangiocarcinomul intrahepatic. 

Cancerul hepatic – studii 

Cancerul hepatic este una dintre cauzele majore de deces din lume, reprezentând a doua cea mai frecventă cauză de deces provocată de cancer, iar incidența și ratele de mortalitate ale acesteia sunt în creștere. S-a estimat că acest tip de cancer este motivul a aproximativ 700.000 de decese în întreaga lume anual. 

În ceea ce privește rata de supraviețuire, aceasta diferă de tipul cancerului hepatic, localizarea și stadiul în care acesta se află în momentul diagnosticării. Pentru pacienții cu o formă localizată de cancer, rata de supraviețuire la 5 ani este de aproximativ 36%. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul de ficat care a ajuns la organele sau ganglionii limfatici din apropiere este de aproximativ 13%, iar dacă acesta a metastazat rata de supraviețuire este de aproximativ 3%. 

Când este indicată tomografia computerizată în cancerul hepatic? 

Tomografia computerizată în cancerul hepatic reprezintă o metodă de imagistică medicală utilizată pentru a examina ficatul și structurile înconjurătoare prin crearea unor imagini detaliate cu ajutorul razelor X. 

De asemenea, CT-ul poate fi folosit și pentru a stadializa cancerul hepatic, deoarece permite și investigarea organelor sau a țesuturilor la nivelul cărora acesta ar putea metastaza.  

Zonele examinate 

În cazul cancerului hepatic, examenul CT poate fi realizat în zona toracică sau în cea abdomino-pelvină. Astfel, CT-ul oferă posibilitatea de a vizualiza structuri precum plămânii, pancreasul sau colonul pentru a depista eventualele mase tumorale metastatice.  

Cum se realizează tomografia computerizată în cancerul hepatic? 

CT-ul în cancerul hepatic poate fi, în general, realizat în două moduri, cu sau fără substanță de contrast.  

Tomografia computerizată cu contrast este utilizată pe scară largă ca modalitate de imagistică primară pentru evaluarea tumorilor hepatice, dar și a metastazelor, iar sensibilitatea globală a fost raportată la aproximativ 72-83%. 

Deoarece majoritatea leziunilor hepatice sunt hipovasculare în comparație cu parenchimul hepatic normal adiacent, ele sunt de obicei evaluate în faza venoasă portală, deoarece tumora va deveni hipoatenuantă în comparație cu ficatul. Deși majoritatea leziunilor au componente hiperdense în faza incipientă, un mic procent poate fi izodens sau hipodens după administrarea substanței de contrast.  

Cu toate acestea, CT-ul fără agent de contrast se efectuează frecvent pentru pacienții cu insuficiență renală, care sunt vulnerabili la nefropatia indusă de contrast sau prezintă alergie la aceasta. 

Conform studiilor de specialitate, CT-ul fără substanță de contrast are o acuratețe mult mai scăzută nedetectând tumorile de dimensiuni mici, precum cele mai mici de 1,5 cm, oferind astfel un diagnostic incorect. 

Lasă un răspuns