You are currently viewing Second opinion în radiologie și imagistică medicală 

Second opinion în radiologie și imagistică medicală 

Second opinion în radiologie și imagistică medicală se referă la o a doua opinie sau la o reinterpretare a examinărilor medicale pe care pacientul o poate solicita unui medic radiolog pentru confirmarea unui diagnostic, pentru a găsi o alternativă la tratamentul recomandat inițial și pentru a minimiza riscul producerii unei erori medicale. 

Second opinion în radiologie și imagistică medicală 

Second opinion în radiologie și imagistică medicală este o modalitate prin care pacientul poate obține informații suplimentare, utile, cu privire la o afecțiune diagnosticată anterior sau al cărui diagnostic este neclar. Există multe situații în care, după efectuarea unui examen radiologic, precum o radiografie, mamografie, tomografie, PET/CT sau RMN, pacientul simte nevoia consultării unei alte păreri. 

O a doua opinie  a unui medic cu pregătire în diverse subspecilități ale radiologiei poate oferi o perspectivă mai bună asupra diagnosticului și poate ajuta la stabilirea celei mai bune metode de tratament. 

De ce este indicată solicitarea unui second opinion în radiologie și imagistică medicală? 

Principalele motive pentru a obține un second opinion în radiologie și imagistică medicală pot include:  

  • Minimizarea erorilor: potrivit studiilor, erorile de interpretare radiologică pot ajunge până la 33%  
  • Îmbunătățirea acurateței: un studiu efectuat pe o durată de 17 luni a sugerat că a doua citire radiologică poate îmbunătăți acuratețea diagnosticului cu 90% 
  • Reducerea riscului: evitarea unei intervențiile chirurgicale inutile și prevenirea unui diagnostic greșit  

Alte studii au raportat discrepanțe între evaluările clinice în 20% din cazurile de cancer de sân, în 20-38% dintre cazurile de cancer pancreatic și în 35% dintre pacienții cărora li s-a recomandat o intervenție chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale. 

Second opinion – beneficii   

Există multe circumstanțe diferite în care o a doua opinie poate fi valoroasă, deoarece, pe lângă faptul că îi ajută pe medici să ofere o îngrijire mai bună, pacienții beneficiază și personal de pe urma acestei revizuiri suplimentare. Medicii care oferă un second opinion sunt specializați în revizuirea scanărilor radiologice și în discutarea rezultatelor acestora cu pacienții într-un mod ușor de înțeles, așadar aceștia vor primi toate explicațiile și îndrumările necesare, ce poate fi un factor important în procesul de luare a deciziilor. 

În plus, acest lucru le poate oferi pacienților confort psihologic, știind că starea lor de sănătate este evaluată corespunzător înaintea începerii unui tratament sau efectuării unei intervenții chirurgicale. 

De asemenea, dacă pacientul urmează deja un tratament, dar acesta nu prezintă rezultatele așteptate, solicitarea unui second opinion poate ajuta la descoperirea motivului.  

Lasă un răspuns