You are currently viewing RMN-ul in oncologie

RMN-ul in oncologie

RMN-ul în oncologie reprezintă o metodă imagistică esențială în vizualizarea și evaluarea țesuturilor moi, a structurilor osoase și a organelor interne în vederea depistării oricărui tip de masa tumorală de natură malignă.

Ce este RMN-ul?

RMN-ul (imagistică prin rezonanță magnetică) este o tehnică imagistică medicală modernă noninvazivă care folosește un câmp magnetic și unde radio generate pe computer.

Astfel se produc imagini detaliate cu ajutorul cărora medicul radiolog examinează diverse organe, tipuri de țesuturi, vase de sânge. Scanerul RMN poate de asemenea produce imagini 3D care pot fi vizualizate din unghiuri diferite. 

Există două tipuri de investigații RMN: nativ și RMN cu substanță de contrast. RMN-ul nativ examinează pacientul fără ajutorul medicamentelor. În RMN cu substanță de contrast pacientului i se administrează o soluție intravenoasă care ajută la accentuarea anumitor structuri.

Când este indicat RMN-ul în oncologie?

O scanare RMN poate fi utilizată pentru a examina majoritatea zonelor corpului. Pentru unele părți ale corpului și pentru anumite tipuri de țesuturi, poate produce rezultate mai clare decât o scanare CT.

Un RMN-ul în oncologie poate fi indicat pentru:

  • Identificarea unei  tumori
  • Determinarea dimensiunilor tumorii și stadializarea cancerului
  • Măsurarea fluxului sanguin
  • Ghidarea diferitelor tipuri de terapie, precum crioablația, ablația cu microunde sau ablația prin radiofrecvență 
  • Evaluarea răspunsului la tratament

Scanările RMN pot ajuta la diagnosticarea diferitelor tipuri de rumori, precum:

  • Tumori cerebrale
  • Tumori osoase primare
  • Sarcoame ale țesuturilor moi
  • Tumori care afectează măduva spinării
  • Tumori la nivelul organelor pelvine (prostată, vezică urinară, uter și ovare)

RMN-ul în diagnosticul cancerului

RMN-ul poate oferi date morfologice, cum ar fi dimensiunea, contururile, numărul de formațiuni tumorale, prezența edemului și necrozei, relația cu structurile adiacente și caracteristicile legate de îmbunătățirea contrastului intravenos. 

Efectuarea scanărilor RMN permite evaluarea structurilor și diferitelor procese fiziologice ale tumorii. Analiza combinată a constatărilor anatomice și funcționale permite o evaluare mai cuprinzătoare a extinderii și activității bolii neoplazice, iar evaluarea adecvată a stării oncologice permite stabilirea unor strategii terapeutice mai bune, cu impact favorabil asupra prognosticului și supraviețuirii. 

RMN-ul în tratamentul cancerului 

Acest tip de metodă imagistică este extrem de utilă și în ghidarea tratamentului în timp real, cum ar fi ablația tumorală sau radioterapia, însă joacă un rol esențial și în monitorizarea progresiei bolii, deoarece aceste imagini permit monitorizarea cu acuratețe a modificărilor dimensiunii tumorii pe parcursul tratamentului pentru cancer.

De asemenea, după efectuarea unei scanări inițiale și a unei forme de terapie, medicul poate recomanda o scanare suplimentară pentru a determina eficacitatea tratamentului asupra dimensiunii tumorii.

Lasă un răspuns