You are currently viewing RMN-ul în diagnosticul nevralgiei de trigemen

RMN-ul în diagnosticul nevralgiei de trigemen

RMN-ul în diagnosticul nevralgiei de trigemen este o tehnică de imagistică medicală ce utilizează un câmp magnetic foarte puternic pentru a crea imagini foarte detaliate ale structurilor interne ale capului, inclusiv ale nervilor. Această metodă de examinare prezintă, de asemenea, o sensibilitate și acuratețe foarte ridicate.

Ce este nervul trigemen?

Nervul trigemen este o pereche de nervi cranieni care conectează creierul și trunchiul cerebral de diferite părți ale feței. Acesta are trei ramuri care transmit și primesc senzații din porțiunile superioare, mijlocii și inferioare ale feței:

  • Ramura oftalmică (superioară) furnizează senzație în cea mai mare parte a scalpului, a frunții și a părții din față a capului.
  • Ramura maxilară (medie) oferă senzație obrazului, maxilarului superior, buzei superioare, dinților și gingiilor și părții laterale a nasului.
  • Ramura mandibulară (inferioară) furnizează nervi maxilarului inferior, dinților și gingiilor și buzei inferioare.

Ce este nevralgia de trigemen?

Nevralgia de trigemen este o afecțiune debilitantă caracterizată prin dureri faciale severe care provin de la nervul trigemen. Episoadele intense de durere asemănătoare șocurilor electrice pot avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei persoane, provocând dificultăți în efectuarea activităților zilnice simple, precum a mânca, a vorbi și chiar a mișcărilor faciale de orice fel.

Există două tipuri de nevralgie de trigemen: primară și secundară. Nevralgia primară apare atunci când un vas de sânge împinge o parte a rădăcinii nervului trigemen (compresie nervoasă), iar nevralgia secundară apare atunci când o altă condiție afectează nervul trigemen, cum ar fi scleroza multiplă, o tumoră sau o malformație arteriovenoasă.

RMN-ul în diagnosticul nevralgiei de trigemen

RMN-ul în diagnosticul nevralgiei de trigemen este utilizat, în principal, pentru identificarea și cuantificarea compresiei neurovasculare și pentru evaluarea altor cauze ale nevralgiei trigemenului.

În plus, RMN-ul cu și fără contrast ajută la distingerea cauzelor secundare ale nevralgiei trigemenului de forma idiopatică. Acest studiu este o modalitate imagistică de elecție și este indicat la pacienții care prezintă nevralgie de trigemen până la vârsta de 60 de ani, în principal pentru a exclude prezența unei tumori.

Cum se efectuează procedura?

Pentru a efectua procedura RMN, pacientul este poziționat în decubit dorsal pe masa de examinare, iar capul acestuia este imobilizat. Medicul poate indica și administrarea intravenoasă a unei substanțe de contrast care are rolul de a evidenția structurile supuse ulterior scanării. Apoi, masa se examinare este introdusă în interiorul aparatului RMN și va începe scanarea, timp în care pacientului i se va cere să rămână nemișcat pentru a nu afecta calitatea imaginilor. 

Riscuri și complicații 

Riscurile și complicațiile asociate scanărilor RMN sunt minime, deoarece această metodă nu utilizează radiații ionizate, astfel pacientul nu este supus riscului iradieri. În plus, reacțiile alergice la substanța de contrast sunt foarte rare și pot fi tratate medicamentos, însă adminstrarea acestei substanțe este contraindicată în cazul pacienților cu probleme renale.

Totuși nu este indicată o examinare RMN persoanelor care prezintă dispozitive metalice implantate, deoarece magnetul poate interfera cu acestea. 

Lasă un răspuns