RMN-ul coloanei lombare folosește un magnet puternic și unde radio pentru a capta imagini în interiorul corpului fără a face o incizie chirurgicală. Scanarea permite medicului să vadă țesuturile moi ale corpului, cum ar fi mușchii și organele, în plus față de oase. Un RMN lombar examinează în mod specific secțiunea lombară a coloanei vertebrale.
Când este indicat RMN-ul coloanei lombare?
Medicul curant poate indica RMN-ul coloanei lombare pentru a diagnostica sau trata diverse afecțiuni care se localizează în partea inferioară a coloanei vertebrale. Printre indicațiile acestei metode imagistice se numără:
- Dureri de spate însoțite de febră
- Defecte congenitale ale coloanei vertebrale
- Leziuni la nivelul coloanei vertebrale inferioare
- Dureri de spate persistente sau severe
- Scleroza multiplă
- Probleme cu vezica urinara
- Semne de cancer cerebral sau spinal
- Slăbiciune, amorțeală sau alte probleme la nivelul picioarelor
De asemenea, medicul poate recomanda un RMN lombar dacă pacientul urmează să fie supus unei intervenții chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale. RMN-ul lombar va ajuta la planificarea procedurii.
Cum se efectuează procedura?
Pacientul va fi pregătit pentru procedura RMN înainte de începerea scanării. Acesta va trebui sa poarte un halat steril și să îndepărteze orice bijuterii, accesorii și obiecte metalice. Ulterior, pacientul va fi întins pe masa de examinare care va aluneca în interiorul aparatului RMN.
Unele examene necesită administrarea unui substanțe de contrast pentru a ajuta medicul să vizualizeze mai clar anumite zone. Agentul de contrast este, de obicei, administrat intravenos în brațul pacientului.
În plus, pacientului i se va cere să rămân nemișcat pe parcursul scanărilor pentru a nu afecta claritatea imaginilor.
În timpul RMN-ului, medicul specialist va opera aparatul dintr-o încăpere alăturată. Testul durează cel mai adesea între 30 și 60 de minute.
Riscuri și complicații
RMN-ul coloanei lombare este un test imagistic sigur, nu folosește radiații și nu au fost raportate efecte secundare de la câmpurile magnetice și undele radio, așadar riscurile sunt minime.
În ceea ce privește substanța de contrast, reacțiile alergice la această sunt rare, însă gadoliniul poate fi dăunător persoanelor cu probleme renale care au nevoie de dializă.
Totuși, RMN-ul este contraindicat persoanelor cu dispozitive metalice implantate, deoarece câmpurile magnetice puternice create în timpul unui RMN pot interfera cu acestea și pot determina alte bucăți de metal din interiorul corpului să se miște.