You are currently viewing PET-CT în diagnosticul cancerului mamar 

PET-CT în diagnosticul cancerului mamar 

PET-CT în diagnosticul cancerului mamar este o metodă imagistică sigură, nedureroasă și non-invazivă prin care medicul radiolog poate analiza și evalua, prin efectuare unor imagini detaliate,  caracteristicile formațiunilor tumorale de la nivelul țesutului mamar.

Ce este cancerul mamar?

Cancerul mamar este o boală în care celulele mamare anormale cresc necontrolate și formează tumori. Acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer care afectează femeile.

Aproximativ 80% din cazurile de cancer de sân sunt invazive, ceea ce înseamnă că o tumoră se poate răspândi de la sân în alte zone ale corpului.

Cancerul de sân afectează în mod obișnuit femeile cu vârsta de peste 40 de ani, dar poate afecta și femeile mai tinere.

PET-CT în diagnosticul cancerului mamar 

PET-CT este un tip de scanare care combină utilizarea unui radiotrasor și a radiațiilor ionizate pentru a crea imagini detaliate care oferă posibilitatea identificării activității metabolice anormale a țesuturilor, oferind diagnostice mai precise decât cele două scanări efectuate separat.

PET-CT în diagnosticul cancerului mamar prezintă sensibilitate și specificitate variabilă  în funcție de subtipul histologic și de dimensiunea tumorii de la 48–96% și, respectiv, 73–100%. Multe studii au arătat o sensibilitate ridicată (mai mare de 90%) și specificitate variabilă a PET-CT pentru detectarea tumorilor primare mamare mari și palpabile.

În plus, PET-CT are avantajul suplimentar de detectare a ganglionilor limfatici extra-axilari (infraclavicular, supraclavicular și mamar intern) metastaze ganglionare și metastaze oculte la distanță. Acestea pot determina o schimbare considerabilă în stadializarea și managementul pacienților cu cancer de sân.

Cum se efectuează procedura?

Pacientului i se poate recomanda să respecte un post alimentar înainte de procedură, excepție făcând apa plată. Procedura propriu-zisă începe prin injectarea intravenoasă a unei substanței radioactive, care are rolul de a evidenția tumora și activitatea celulară de la nivelul acesteia.  Ulterior administrării substanței rediofarmaceutice pacientul trebuie să aștepte 1-2 ore până la începerea procesului de scanare.

În timpul scanării PET-CT pacientul este întins pe masa de examinare și este plasat în interiorul unui scanner, unde trebuie să rămână în poziție fixă pe toată perioada efectuării procedurii.

Riscuri și complicații 

În general, scanările PET-CT sunt sigure și rareori cauzează probleme. Cantitatea de radiație din trasorul radioactiv este foarte scăzută. Substanță radioactivă nu rămâne pentru mult timp în corpul pacientului, iar consumul unei cantități mai mari de apă va ajuta la eliminarea acestuia din organism.

Unii pacienți au o reacție alergică la marcatorii radioactivi pentru scanarea PET sau coloranții de contrast pentru scanarea CT. Aceste reacții alergice sunt extrem de rare și de obicei ușoare. 

Lasă un răspuns