You are currently viewing Imagistica în diagnosticul cancerului de pancreas 

Imagistica în diagnosticul cancerului de pancreas 

Imagistica în diagnosticul cancerului de pancreas are un rol decisiv în diagnosticarea și stadializarea acestuia. Cancerul pancreatic este a patra cea mai frecventă cauză de mortalitate cauzată de cancer la nivel mondial, cu o rată de incidență egală cu cea a mortalității și o rata de supraviețuire la 5 ani de 5%. 

Imagistica în diagnosticul cancerului de pancreas 

Imagistica are un rol esențial în evaluarea cancerului pancreatic, fiind implicată în toate etapele managementului clinic al bolilor pancreatice, de la depistarea și caracterizarea masei tumorale pancreatice, până la detectarea metastazelor și evaluarea globală a riscului bolii pentru îndepărtarea chirurgicală completă. Cele mai utilizate metode de imagistică în diagnosticul cancerului de pancreas sunt: 

Ultrasunetele creează imagini ale pancreasului și ale tractului digestiv care pot ajuta la identificarea tumorilor, dar și ca ghidaj în procedura de biopsie. 

CT-ul este o metodă foarte utilă în detectarea răspândirii cancerului pancreatic la ficat sau la ganglionii limfatici din apropiere. Scanările CT sunt adesea efectuate pentru a monitoriza pacienții după tratament pentru a determina dacă cancerul a recidivat, și-a schimbat dimensiunea sau a metastaza. 

RMN-ul este eficient în identificarea tumorilor metastatice de mici dimensiuni și poate avea un aport semnificativ în monitorizarea terapiei, dar și în oferirea unui prognostic cu o acuratețe ridicată. 

PET-CT oferă informații utile despre dimensiune, volum și stadiul bolii și poate fi utilizat în evaluarea ganglionilor limfatici și a metastazelor la distanță. 

Imagistica în tratarea cancerului de pancreas 

Tehnicile de imagistică medicală sunt adesea utilizate în cazul tratamentului cancerului de pancreas, precum intervențiile chirurgicale, terapiile locoregionale sau metodele de tratament paliativ. 

Aceste proceduri pot fi ghidate imagistic prin ultrasunete, CT sau RMN pentru a oferi o precizie și eficacitate ridicată. 

De asemenea, examinarea PET-CT poate fi utilizată pentru monitorizarea eficacității chimioterapiei, dar și pentru evaluarea post-operatorie. 

Tratamentul complicațiilor asociate cancerului de pancreas 

Complicațiile asociate cancerului de pancreas includ: 

  • Scurgere pancreatică 
  • Abces intra-abdominal 
  • Hemoragie 
  • Întârzierea golirii gastrice 

Imagistica medicală este utilizată pentru a analiza, stabili și ghida tratamentul adecvat în cazul în care pacientul suferă astfel de complicații. De exemplu, CT-ul poate fi utilizat pentru drenarea abceselor sau colecțiilor de fluide intraabdominale.  

Lasă un răspuns