You are currently viewing CT-ul cotului

CT-ul cotului

CT-ul cotului este o tehnică de examinare sigură, nedureroasă și eficientă, utilizată în diagnosticul și tratamentul diverselor afecțiuni ale articulației cotului. Scanarea CT se bazează pe utilizarea razelor X pentru a crea imagini foarte detaliate ale țesuturilor osoase, ligamentelor și tendoanelor cotului, astfel încât medicul radiolog poate vizualiza și evalua o multitudine de condiții medicale.

Când este indicat CT-ul cotului?

Scopul unui CT de cot în cadrul unei leziuni traumatice sau a unei suspecte de fractură este diagnosticarea în timp util, precum și clasificarea și caracterizarea acestora.

În cazul rigidității cotului, scanarea CT poate ajuta la diagnosticarea afecțiunilor, precum: artroza, pinteni osoși, incongruența articulară sau corpi liberi intra-articulari.  

În cadrul proceselor inflamatorii sau neoplazice, scopul unui CT de cot este localizarea și caracterizarea procesului respectiv, amploarea și relația acestuia cu țesuturile adiacente precum și detectarea potențialelor complicații.

Cum se efectuează CT-ul cotului?

Pentru a efectua CT-ul cotului, pacientul este poziționat pe masa de examinare în decubit dorsal, cu membrul afectat ridicat deasupra capului. La recomandarea medicului, pacientului i se poate administra intravenos o substanță de contrast pentru a evidenția structurile supuse scanării.

Apoi, masa de examinare este introdusă în interiorul aparatului CT și începe procedura de scanare. În timpul procedurii, pacientului i se va cere să rămână nemișcat pentru a nu afecta calitatea imaginilor. Uneori, specialistul radiolog poate recomanda efectuarea mai multor scanări din unghiuri diferite.

Ce afecțiuni pot fi depistate?

Această tehnică de imagistică medicală poate ajuta la depistarea unei serii de afecțiuni ale articulației cotului, cum ar fi:

  • Fracturi ale humerului distal
  • Fracturi radiale proximale si ulnare
  • Luxația cotului
  • Instabilitatea cotului
  • Artroza cotului
  • Procese inflamatorii sau infecțioase
  • Tumori osoase și ale țesuturilor moi 

Riscuri și complicații 

Scanările CT expun pacientul la mai multe radiații decât razele X obișnuite. Cu toate acestea, riscul iradierii de la orice scanare este mic.

Unii pacienți pot prezenta reacții alergice la colorantul de contrast, însă rareori acesta poate provoca un răspuns alergic care pune viața în pericol, numit anafilaxie. 

Lasă un răspuns