Evaluarea imagistică a adenopatiilor este esențială în stabilirea unui diagnostic precis, dar și în analizarea caracteristicilor ganglionilor limfatici. Imagistica permite, de asemenea, identificarea adenopatiilor mai profunde, precum și a unei patologii nebănuite clinic.
Ce sunt ganglionii limfatici?
Ganglionii limfatici sunt grupuri de celule mici, rotunde. În interiorul ganglionilor limfatici se află o combinație de diferite tipuri de celule ale sistemului imunitar. Aceste celule specializate au rolul de a filtra lichidul limfatic prin corp și de a proteja organismul de infecții și bacterii.
Ce este adenopatia?
Adenopatia sau limfadenopatia se referă la creșterea volumului ganglionilor limfatici. Aceasta pot să apară din cauza proceselor inflamatorii, infecțioase sau dezvoltarea unor tumori.
Când este recomandată evaluarea imagistică a adenopatiilor?
Deși există sute de ganglioni limfatici la nivelul corpului doar câțiva pot fi simțiți. Mulți pacienți observă că ganglionii limfatici de la nivelul gâtului sau axilelor se umflă atunci când în corp este prezentă o infecție, de exemplu, virusul răcelii sau al gripei.
În cele mai multe cazuri, ganglionii limfatici umflați vor reveni la dimensiunea obișnuită odată ce infecția a fost tratată sau dispare. Totuși, medicul specialist poate recomanda evaluarea ganglionilor în cazul în care sunt prezente simptome, precum:
- Creștere rapidă în volum
- Ganglioni limfatici care au mai mult de un centimetru în diametru
- Ganglioni care rămân umflați mai mult de 2 săptămâni
- Pierdere în greutate inexplicabilă
- Febră de lungă durată sau transpirații nocturne
- Sângerare ușoară sau vânătăi
- Senzația de rigiditate la atingerea ganglionului
- Respirație dificilă
Evaluarea imagistică a adenopatiilor
La inițierea unui examen de evaluare, medicul trebuie să acorde o atenție deosebită dimensiunii, locației, consistenței și numărului de ganglioni limfatici măriți, precum și vârstei pacientului, durata limfadenopatiei și oricăror simptome asociate.
După efectuarea unui examen fizic, medicul poate recomanda teste suplimentare ce pot include metode imagistice, precum:
- RMN
- CT
- PET-CT
- Ecografia
Imagistica poate fi efectuată pentru a evalua ganglionii care nu prezintă caracteristici clinice de cauze benigne, pentru a confirma ganglionii limfatici ca fiind cauza anomaliilor palpabile și pentru a evalua inclusiv zonele care nu pot fi examinate clinic.
Conform studiilor de specialitate, imagistica poate identifica caracteristicile nodului cu mai multă acuratețe decât examinarea fizică. Astfel, scanarea CT și imagistica prin rezonanță magnetică sunt mai utile în evaluarea toracică și a cavitatii abdomino-pelvine, deși acuratețea lor depinde în principal de mărimea ganglionilor limfatici.
Ecografia poate fi utilizată pentru a confirma prezența unui ganglion limfatic anormal și pentru a-i caracteriza dimensiunea, forma, marginile, arhitectura internă, vascularitatea și țesuturile moi.
De asemnea, o metodă de evaluare a țesutului ganglionilor în cazul adenopatiilor, pentru a evalua natura malignă sau benignă a acestora, este biopsia percutanată ghidată imagistic. Potrivit studiilor, acuratețea biopsiei în diagnosticarea limfomului a fost raportată în intervalul 76-100%.