Ablația percutanată a tumorilor pancreatice este o tehnică cu caracter minim invaziv a radiologiei intervenționale, utilizată în scop terapeutic, mai ales în cazul pacienților pentru care rezecția tumorală nu reprezintă o opțiune.
Ce sunt tumorile pancreatice?
Tumorile pancreatice apar în momentul în care celulele de la nivelul pancreasului se divid continuu și incontrolabil, formând o masa de țesut. Pancreasul este o glandă situată în cavitatea abdominală, între stomac și coloana vertebrală, care produce enzime ce ajută digestia și hormoni care controlează nivelul zahărului din sânge.
Cel mai frecvent tip de cancer pancreatic este adenocarcinomul ductal pancreatic. Acest tip de cancer începe în celulele care căptușesc canalele ce transportă enzimele digestive din pancreas.
Cancerul pancreatic este rar întâlnit în stadiile incipiente, când șansele de vindecare sunt cele mai mari. Acest lucru se datorează faptului că adesea nu provoacă simptome decât după ce s-a răspândit la alte organe.
Ce este ablația percutanată a tumorilor pancreatice?
Ablația percutanată a tumorilor pancreatice este o metodă minim invazivă de tratament care presupune aplicarea unor temperaturi foarte joase sau foarte înalte asupra maselor tumorale. Sonde speciale sunt folosite pentru a „arde” sau „îngheța” cancerele fără intervenție chirurgicală.
Sonda cu ac este introdusă printr-o incizie mică de 3 mm, ghidată și poziționată în tumoră, sub ghidaj imagistic. O dată introdusă în tumoră, sonda este atașată la un generator care „arde” sau „îngheață” cancerul.
Indicații – ablația percutanată a tumorilor pancreatice
Această metodă terapeutică poate fi indicată în următoarele cazuri:
- Pacientul are o vârstă înaintată
- Pacientul prezintă alte comorbidități
- Pentru a încetini creșterea tumorii
- Cu scop paliativ, pentru reducerea simptomelor cauzate de masele tumorale
Tipuri de ablație percutanată
Există trei tipuri de ablație percutanată: crioablația, ablație cu radiofrecvență și ablație cu microunde.
Crioablația scade temperatura la -40 C (-40 F), care ucide, astfel, celulele canceroase.
Ablația cu radiofrecvență implică creșterea temperaturii tumorii până la un astfel de nivel încât celulele canceroase mor.
Ablația cu microunde transmite microunde electromagnetice prin ac, iar acestea agită moleculele de apă din celulele tumorale, creând suficientă căldură pentru a distruge celulele tumorale.
Cum se realizează ablația percutanată a tumorilor pancreatice?
Ablația percutanată este efectuată de obicei efectuate sub anestezie generală, dar uneori poate fi utilizată sedarea conștientă.
În timpul procedurii, radiologul folosește ghidarea imagistică CT sau cu ultrasunete pentru a introduce sondele de ablație în tumoră. Tumora este apoi distrusă folosind căldură sau congelare. O scanare CT este de obicei efectuată după ablație pentru a evalua zona de interes.
Tratamentul durează în mod normal între 60 și 90 de minute. Pacienții sunt monitorizați cu atenție pe tot parcursul și după procedură.
Riscuri și complicații
Riscurile și complicațiile acestui tip de ablație tumorală pot include:
- Scurgere pancreatică sau biliară
- Sângerare
- Obstrucție gastrointestinală
- Golire gastrică întârziată
- Infecție
- Sângerare intraabdominală