Beneficiile crioablației sunt multiple, fiind considerată o tehnică sigură și eficientă, utilizată în tratarea tumorilor canceroase. Procedura este una minim-invazivă și aparține tehnicilor radiologiei intervenționale, prezentând, potrivit studiilor, o rată ridicată de succes.
Ce este crioablația?
Crioablația este o procedură minim-invazivă care se bazează pe utilizarea energiei termice sub formă de temperaturi foarte scăzute pentru a obține distrugerea țintită a celulelor tumorale. Țesuturile vizate pentru distrugere sunt vizualizate folosind ghidaj imagistic, cum ar fi tomografia computerizată sau ultrasunetele. Un agent de congelare extrem de rece (azot sau argon sub formă de gaz comprimat) este administrat printr-un ac subțire numit criosondă într-un sistem cu buclă închisă, înghețând și distrugând țesutul anormal.
Când este recomandată crioablația?
Crioablația este, de obicei, indicată pentru pacienții care prezintă tumori canceroase, localizate, de dimensiuni mici, dar poate fi recomandată și pacienților cu o vârstă înaintată sau care prezintă alte comorbidități și nu pot fi supuși unei rezecții tumorale obișnuite.
De asemenea, cancerele metastatice (unde cancerul se răspândește în alte părți ale corpului) pot fi tratate cu crioablație pentru a atenua durerea și alte simptome.
Crioablația este utilizată în tratarea diferitelor tipuri de cancer, precum:
Cum se efectuează procedura?
Procedura poate fi efectuată sub anestezie generală sau locală, în funcție de dimensiunea și localizarea tumorii. Medicul radiolog va efectua una sau mai multe incizii la nivelul pielii prin care va introduce criosondele până în tumoră sub ghidaj imagistic CT sau cu ultrasunete. Apoi un gaz comprimat pe bază de azot sau argon la o temperatură foarte joasă este introdus prin criosonde pentru a îngheța tumora. Țesutul tumoral este lăsat să se dezghețe, procedura de îngheț-dezgheț fiind repetată în câteva cicluri, până la distrugerea acestuia.
Beneficiile crioablației
Beneficiile crioablației includ:
Procedură minim-invazivă
Caracterul minim-invaziv al crioablației este dat de faptul că aceasta necesită efectuarea unor mici incizii, în comparație cu o intervenție chirurgicală tradițională. este minim invazivă și poate fi, de multe ori, efectuată sub anestezie locală. Acest lucru previne complicațiile asociate de obicei cu intervenția chirurgicală, cum ar fi durerea, pierderea de sânge și orice reacții adverse ale anesteziei generale.
Recuperare mai rapidă
Perioadă de recuperare după crioablație este semnificativ mai scurtă. Acesta durează de obicei câteva zile, după care majoritatea pacienților își pot relua cu ușurință activitățile obișnuite.
Efecte secundare minime
Intervenția chirurgicală tradițională pentru îndepărtarea tumorilor implică, de obicei, tăierea țesutului din apropiere sau chiar îndepărtarea organelor întregi, ceea ce are, în mod natural, un efect uriaș asupra sănătății pacientului. Crioablația este mult mai precisă și localizată, datorită vizualizării în timp real a procedurii. Acest fapt contribuie la lezarea minimă a țesutului înconjurător.
Crioablația are de obicei puține efecte secundare care pot include dureri minore sau dureri musculare în urma procedurii, dar acestea dispar în câteva zile.
Cicluri repetabile
Datorită naturii minim invazive și procesului simplu, crioablația poate fi, în general, repetată în siguranță. Acest lucru poate ajuta la reducerea mai aprofundată a tumorilor sau la eliminarea totală a țesutului canceros.