You are currently viewing RMN-ul în cancerul gastric

RMN-ul în cancerul gastric

RMN-ul în cancerul gastric este un instrument imagistic care informații valoroase în legătură cu diagnosticul și planul de tratament. Un RMN poate fi efectuat si pentru a stadializa cancerul înainte de o intervenție chirurgicală si pentru a evalua răspunsul la tratament.

Ce este cancerul gastric?

Cancerul gastric este o problemă semnificativă de sănătate la nivel mondial. Ocupa a patra cauză de deces prin cancer și a cincea cea mai frecvent diagnosticată formă de cancer. Acest tip de cancer apare în celulele care căptușesc stomacul când acestea se divid continuu și formează o tumoră. Stomacul este un organ situat în abdomenul superior, având rolul de a digera alimentele. Stomacul face parte din tractul digestiv, o serie de organe goale, musculare unite într-un tub lung și răsucit care pornește de la cavitatea bucală până la anus. Tractul digestiv procesează nutrienții din alimentele care sunt consumate și ajută la eliminarea deșeurilor din organism.

Ce este RMN-ul în cancerul gastric?

RMN-ul în cancerul gastric este o tehnică imagistică cu o eficacitate și sensibilitate ridicată care utilizează un câmp magnetic foarte puternic pentru a crea imagini detaliate ale țesutului gastric, precum și a structurilor și țesuturilor înconjurătoare. Aceste imagini detaliate pot ajuta medicul să identifice locația exactă a tumorilor, dimensiunea acestora și posibilele metastaze.

Studiile arată faptul că RMN-ul joacă un rol remarcabil în stadializarea preoperatorie a cancerului gastric. Are o acuratețe variind de la 71,4% la 88%.  

De asemenea, examinarea RMN este capabilă să detecteze modificări subtile sau precoce ale tumorii, gradul de regresie tumorală,  fiind utilizat pe scară largă ca un indicator al răspunsului la tratamentul pentru tumori.

Cum se efectuează procedura?

Pentru a efectua procedura RMN, pacientul este plasat pe masa de examinare în decubit dorsal. După ce acesta a îndepărtat toate accesoriile și orice alte obiecte metalice, masa de examinare va aluneca în interiorul aparatului RMN. 

La indicațiile medicului radiolog, pacientului i se poate administra, de asemenea, o substanță de contrast intravenos. Aceasta are rolul de a evidenția țesutul supus scanării, oferind o mai bună vizualizare.

Pe parcursul scanării, pacientului i se va cere să rămână complet nemișcat, iar în anumite momente chiar să își țină respirația pentru câteva momente, astfel calitatea imaginilor nu va fi afectată.

Procedura nu este una dureroasă și nu supune pacientul la radiații ionizate.

Riscuri și complicații 

Riscurile și complicațiile asociate acestei metode imagistice sunt minime. In anumite cazuri pacientul poate prezenta reacții adverse la agentul de contrast administrat. În cele mai multe cazuri, reacțiile adverse nu sunt grave și pot fi tratate medicamentos.

Pentru pacienții care prezintă dispozitive metalice implantate, examinarea RMN nu este recomandată, deoarece magnetul puternic poate interfera cu acestea.

Lasă un răspuns