Icterul este o afecțiune în care pielea, albul ochilor și membranele mucoase (cum ar fi interiorul nasului și gurii) devin galbene. Această afecțiune indică de obicei o problemă cu ficatul sau cu căile biliare.
Ce este icterul?
Icterul, cunoscut și sub denumirea de hiperbilirubinemie, se dezvoltă atunci când pielea, sclera (albul ochilor) și mucoasele devin galbene. Icterul apare atunci când ficatul dumneavoastră nu poate procesa bilirubina, o substanță galbenă produsă atunci când celulele roșii din sânge se descompun, în sânge. Nivelurile de bilirubină cresc pe măsură ce celulele roșii din sânge se descompun în mod natural. De obicei, ficatul filtrează acest material rezidual din fluxul sanguin și îl transformă într-o nouă formă numită bilirubină conjugată. Noua formă iese apoi din corp prin scaunul unei persoane.
Acest lucru poate fi cauzat fie de o degradare prea mare a celulelor roșii din sânge, fie de leziuni hepatice.
Când apare icterul?
Această afecțiune apare de obicei din cauza unei tulburări de bază care fie determină producția de prea multă bilirubină, fie împiedică ficatul să o elimine.
Unele posibile condiții de bază și cauze ale icterului includ:
- Efecte secundare ale anumitor medicamente
- Boala de calcul biliar
- Consumul excesiv de alcool
- Cancerul vezicii biliare sau de pancreas
- Ciroza, o boală care face ca țesutul cicatricial să înlocuiască țesutul sănătos din ficat
- Hepatită sau alte infecții hepatice
- Anemie hemolitică
Imagistica în diagnosticul icterului
Investigațiile imagistice pot fi utile în identificarea etiologiei hiperbilirubinemiei conjugate. Un nivel ridicat de bilirubină directă sugerează icter obstructiv, iar cu ajutorul tehnicilor imagistice, precum ultrasunetele, CT sau RMN pot identifica leziunea structurală responsabilă. Imagistica poate fi, de asemenea, utilizată pentru a ghida biopsia percutanată.
Ecografia
Ecografia este un tip de examinare imagistică bazata pe utilizarea ultrasunetelor, fiind eficientă în diagnosticarea icterului obstructiv cauzat de îngustarea sau blocarea unui canal biliar sau a canalului pancreatic. De asemenea, o ecografie poate arăta dacă există dilatare a căilor biliare sau calculi biliari și poate ajuta la evaluarea ficatului, vezicii biliare și arborelui biliar, splinei și pancreasului. Acest test imagistic prezintă, conform studiilor o sensibilitate de 91% și o specificitate de 100%.
CT
Tomografia computerizată poate fi utilă pentru evaluarea obstrucției neoplazice și pentru evaluarea tumorilor, făcând posibilă distingerea maselor maligne de cele benigne.
RMN
RMN-ul este efectuat în cazul în care alte teste imagistice realizate anterior nu au oferit un diagnostic specific și sunt necesare investigații suplimentare. Acesta este extrem de util în evaluarea leziunilor hepatice.