Ecografia cotului este o metodă imagistică nedureroasă, sigură și eficientă care ajută la diagnosticarea unei varietăți de afecțiuni ale cotului. În plus, ecografia poate fi utilizată de către medicul radiolog și pentru a ghida anumite metode de tratament sau drenajul unui abces.
Ce este ecografia cotului?
Ecografia cotului este o tehnică imagistică ce permite vizualizarea în timp real a articulației cotului. O abordare utilă pentru evaluarea ecografică a cotului este împărțirea acestuia în patru compartimente: anterior, lateral, medial și posterior. Acest tip de ecografie are aplicații clinice variate, inclusiv evaluarea și tratamentul epicondilitei laterale și mediale, imagistica leziunilor musculotendinoase ale bicepsului și tricepsului, evaluarea laxității ligamentului colateral ulnar, diagnosticul efuziunilor articulare și corpilor intraarticulari și evaluarea nervilor periferici pentru neuropatie și subluxație. Ecografia poate fi folosită și pentru a evalua masele de țesut moale din jurul cotului.
Când este indicată ecografia cotului?
Cea mai frecventă indicație pentru ecografia cotului este durerea cronică, locală, în partea laterală sau ulnară a articulației. De asemenea, o serie de anomalii ale articulației cotului pot fi identificate cu ajutorul ecografiei, inclusiv:
- Tendinoza sau ruptura bicepsului
- Tendinoza sau ruptura tricepsului
- Epicondilita laterală
- Epicondilita medială
- Ruptura ligamentului colateral ulnar
- Ruptura ligamentului colateral radial
- Bursita bicipitoradială
- Bursita olecraniană
- Subluxația capului radial
- Sindromul tunelului cubital
- Sindromul supinator
Cum se efectuează procedura?
Pentru a efectua procedura, pacientul va fi poziționat pe masa de examinare. Apoi, medicul va plasa un gel transparent pe bază de apă zona cotului. Astfel, gelul facilitează contactul dintre traductorul cu ultrasunete și piele. Pe parcursul examinării, medicul specialist va mișca sonda în diferite direcții pentru a capta imagini în timp real ale structurilor deteriorate sau suspecte. De asemenea, medicul îi poate cere pacientului să schimbe poziția cotului sau a brațului în timpul examinării pentru a vizualiza articulația din mai multe unghiuri.
Ecografia nu este dureroasă și nu prezintă contraindicații, însă poate genera un sentiment inconfortabil atunci când zona asupra căreia medicul plasează sonda cu ultrasunete este sensibilă sau dureroasă.