You are currently viewing CT-ul spinal

CT-ul spinal

CT-ul spinal este un test imagistic de diagnosticare utilizat pentru a ajuta la identificarea au pentru a exclude leziunile coloanei vertebrale. Scanarea CT este rapidă, nedureroasă, neinvazivă și precisă. În cazuri de urgență, poate dezvălui leziuni interne și sângerări suficient de rapid pentru a ajuta la salvarea de vieți.

Ce este CT-ul spinal?

CT-ul spinal este un test imagistic medical de diagnostic. La fel ca razele X tradiționale, produce mai multe imagini sau imagini ale interiorului corpului. O scanare CT generează imagini tridimensionale ale organelor interne, oaselor, țesuturilor moi și vaselor de sânge, oferind mai multe detalii decât razele X tradiționale. 

Folosind CT, structura osoasă a vertebrelor coloanei vertebrale este prezentată clar și precis, la fel ca și discurile intervertebrale și, într-o oarecare măsură, țesuturile moi ale măduvei spinării.

Când este indicat CT-ul spinal?

Scopul unui CT spinal în contextul unei leziuni traumatice este diagnosticarea în timp util și clasificarea sau excluderea fracturilor coloanei lombare sau a leziunilor discoligamentare.

Evaluarea canalului rahidian și a orificiilor intervertebrale este un alt obiectiv important al imagistică a coloanei vertebrale în general.

În cazul metastazelor vertebrale sau al tumorilor coloanei vertebrale, CT poate ajuta la evaluarea riscului de fractură. De asemenea, scopul unui CT în cadrul intervențiilor este ghidarea imaginii și în acest cadru, extinderea scanării va fi redusă la segmentul intervenției.

Cum se efectuează CT-ul spinal?

Medicul va începe procedura prin a poziționa pacientul pe masa de examen CT, de obicei întins pe spate. 

Dacă se utilizează un material de contrast, acesta va fi injectat într-o venă a brațului pacientului în timpul procedurii. O scanare a coloanei vertebrale poate fi efectuată și după injectarea substanței de contrast în canalul spinal în timpul unui test de puncție lombară. Acest lucru va ajuta la localizarea zonelor de inflamație sau compresie nervoasă sau la detectarea tumorilor.

Apoi, masa se va deplasa rapid prin scaner pentru a determina poziția corectă de pornire pentru scanări. Apoi, masa se va deplasa lent prin aparat pentru scanarea CT reală. În funcție de tipul de scanare CT, aparatul poate efectua mai multe treceri.

Pacientului i se poate cere să vă țină respirația în timpul scanării. Orice mișcare, inclusiv respirația și mișcările corpului, poate duce la afectarea clarității imaginilor.

Întregul examen este de obicei finalizat în 30 de minute.

Ce afecțiuni poate depista CT-ul spinal?

CT-ul spinal poate evidenția următoarele afecțiuni sau boli:

  • Chist
  • Hernie de disc
  • Stenoza coloanei vertebrale
  • Infecţie
  • Cancer care s-a extins la coloana vertebrală
  • Osteoartrita
  • Osteomalacia
  • Nervul lezat
  • Tumori
  • Fractură vertebrală

Riscuri și complicații

Scanările CT sunt strict monitorizate și controlate, iar cantitatea de radiații utilizată este minimă.. Așadar, riscul asociat cu orice scanare individuală este mic. 

Pot apărea reacții adverse în cazul anumitor pacienți cărora li se administrează substanță de contrast. Acestea pot implica: urticarie, mâncărime, greață, dificultăți de respirație sau alte simptome.

Pentru pacienții care prezintă probleme ale rinichilor, diabet sau fac dializă renală, acest test imagistic cu substanță de contrast poate fi contraindicat.

Lasă un răspuns