You are currently viewing CT-ul cu doză redusă în screeningul cancerului pulmonar 

CT-ul cu doză redusă în screeningul cancerului pulmonar 

CT-ul cu doză redusă în screeningul cancerului pulmonar este o metodă imagistică al cărui scop este  detectarea precoce a cancerului de la nivelul plămânilor, înainte de apariția simptomelor, astfel rata de vindecare este mult mai mare. 

Ce este cancerul pulmonar? 

Cancerul pulmonar debutează atunci când celulele anormale cresc într-un mod necontrolat și continuu la nivelul plămânilor, formând o tumoră.  

Cele mai frecvente tipuri de cancer pulmonar sunt carcinomul non-microcelular și carcinomul cu celule mici. Carcinomul non-microcelular este mai frecvent și crește lent, în timp ce carcinomul cu celule mici este mai puțin frecvent, dar adesea are o evoluție rapidă. 

Incidența cancerului pulmonar 

Cancerul de plămâni reprezintă o problemă semnificativă de sănătate publică, provocând un număr considerabil de decese la nivel global. Potrivit statisticilor, în anul 2020 au fost înregistrare peste 2,2 milioane de cazuri de cancer, acesta fiind și principala cauză de deces prin cancer, cu aproximativ 1,8 milioane de decese înregistrate. 

Ce este CT-ul cu doză redusă de radiații? 

CT-ul cu doză redusă este o tehnică imagistică non-invazivă utilizată în depistarea cancerului pulmonar. Acesta funcționează la fel ca o scanare CT obișnuită, bazându-se pe utilizarea razelor X, dar cu o doză de radiații semnificativ mai mică, ceea ce scade riscul asociat cu examinările anuale sau mai frecvente. 

Când este indicată efectuarea unui CT cu doză redusă de radiații? 

Efectuarea unui CT cu doză redusă de radiații este indicată în următoarele situații: 

  • Dacă pacientul este fumător 
  • Expunerea la radon, azbest sau alți agenți care pot cauza cancer 
  • Antecedente personale sau familiale de cancer pulmonar 
  • Anumite boli pulmonare cronice 

U.S. Preventive Services Task Force recomandă screening-ul anual al cancerului pulmonar prin intermediul CT-ului cu doză redusă de radiații pentru persoanele care au între 50 și 80 de ani și: 

  • Au un istoric de fumat de câte un pachet de țigări pe zi timp de 20 ani   
  • Fumează în prezent sau au renunțat la fumat în ultimii 15 ani  

CT-ul cu doză redusă în screeningul cancerului pulmonar 

CT-ul cu doză redusă în screeningul cancerului pulmonar poate detecta noduli de dimensiuni mici la nivelul plămânilor, fiind considerat deosebit de eficient în diagnosticarea în stadiu incipient a cancerului, în timp ce utilizează până la 90% mai puține radiații ionizante decât o scanare CT convențională. De asemenea, potrivit studiilor, această metodă imagistică reduce semnificativ rata de deces cauzată de cancerul de plămâni și nu necesită utilizarea substanței de contrast.  

Lasă un răspuns