You are currently viewing Crioablația pentru endometrioza abdominală

Crioablația pentru endometrioza abdominală

Crioablația pentru endometrioza abdominală este o tehnică inovatoare ​​care folosește temperaturi foarte joase pentru a distruge nodulul. Este o procedură minim invazivă de radiologie interventionala, fiind folosită de specialiștii de la Mayo Clinic, dar și în țări Europene. Potrivit studiilor efectuate crioablația percutanată este sigură și eficientă în reducerea semnificativă a durerii.

Ce este endometrioza abdominală?

Endometrioză abdominală este definită ca implantarea celulelor endometriale în țesuturile moi ale peretelui abdominal, Statisticile arată că este o formă rară de endometrioză și apare în la nivelul cicatricei chirurgicale rezultată în urma unei operații abdominale, cum ar fi cezariana. Această categorie de endometrioză afectează cel mai frecvent țesutul cutanat și subcutanat la nivelul cicatricii; o răspândire intramusculară este o constatare rară. 

Crioablația pentru endometrioza abdominală

Crioablația percutanată este o tehnică minim invazivă utilizată în tratarea tumorilor maligne, precum și a leziunilor țesuturilor moi (metastaze, tumori desmoide). Crioablația folosește frigul intens pentru a îngheța și distruge zonele anormale ale țesutului.

În ultimii ani, o echipă de specialiști de la Mayo Clinic a creat un departament dedicat endometriozei abominable. În cazuistică acestora se afla diverse cazuri de endometrioză abdominală severă, necesitând un tratament chirurgical complex. 

Pentru a trata aceste cazuri complexe minim invaziv, echipa de specialiști s-a gândit să folosească ablația tumorală. Iar procedura aleasă a fost crioablația datorită avantajelor pe care le are. 

Cum se realizează crioablația pentru endometrioza abdominală? 

Crioablația pentru endometrioza abdominală se efectuează sub ghidaj imagistic și consta în introducerea unei sonde subțiri în nodul. Temperaturile joase care sunt livrate prin această sondă formează o minge de gheață vizibilă, care distruge leziunea de endometrioză. Extragerea celulelor endometriozice moarte nu este necesară, deoarece organismul reabsoarbe celulele în timp. Pe peretele abdominal al pacientului se formează un răspuns inflamator local, care în timp va dispărea.

Ce spun studiile despre crioablația pentru endometrioza abdominală?

Un studiu retrospectiv de revizuire efectuat pe 18 paciente cu 23 de noduli endometriozici abdominali, monitorizate timp de 2 ani, arată că 13 paciente au raportat o îmbunătățire a simptomelor. 

Un alt studiu care a avut ca scop evaluarea retrospectivă a ameliorării durerii după crioablația pentru endometrioză simptomatică extraperitoneale, arată o îmbunătățire semnificativă a simptomelor. Cele 42 de paciente care au luat parte la studiu au fost urmărite timp de un an. La 6 luni 93% dintre paciente nu mai aveau dureri, acesta scăzând la 82% la 12 luni de la procedură. 

Intensitatea durerii a scăzut de la 8/10 la 0/10 la ultima consult din programul de monitorizare. Crioablația a evitat chirurgia în 39 de cazuri.

Lasă un răspuns