You are currently viewing Ce este scorul TI-RADS pentru nodulii tiroidieni?

Ce este scorul TI-RADS pentru nodulii tiroidieni?

Scorul TI-RADS este un sistem de raportare pentru nodulii tiroidieni, efectuat ulterior examinării cu ultrasunete, acesta fiind un sistem propus de Colegiul American de Radiologie.

Ce este scorul TI-RADS pentru nodulii tiroidieni?

Scorul TI-RADS pentru nodulii tiroidieni folosește un sistem standardizat pentru rapoartele care le oferă medicilor specialiști recomandări despre când să folosească aspirația cu ac fin sau urmărirea ecografică a nodulilor suspecți.

Carcinomul tiroidian este una dintre cele mai frecvente afecțiuni maligne ale regiunii capului și gâtului. La nivel mondial, în 2020, ratele de incidență standardizate pe vârstă pentru cancerul tiroidian au fost de 10,1 la 100.000 în cazul femeilor și 3,1 la 100.000 în cazul bărbaților, iar ratele de Ratele mortalității au fost mai mici de unu la 100.000 în majoritatea țărilor și la ambele sexe.

Ecografia în realizarea scorului TI-RADS

Scorul TI-RADS este realizat, în general, pe baza examinărilor ecografice. Ultrasonografia este modalitatea imagistică de elecție pentru evaluarea nodulilor tiroidieni. În prezent, constatările ecografice, cum ar fi locația, ecogenitatea compoziției, marginile, calcificările, forma, vascularizația și dimensiunea sunt evaluate pentru a atribui riscul de malignitate pentru pacienții adulți cu noduli tiroidieni. Aspirația cu ac fin joacă, de asemenea, un rol esențial în procesul de evaluare, dar utilizarea sa trebuie să fie selectivă și să se bazeze pe stratificarea ultrasonografică a riscului de malignitate alături de factorii de risc clinici.

Cum funcționează scorul TI-RADS?

Scorul este determinat din cinci categorii de rezultate ecografice. Cu cât scorul cumulat este mai mare, cu atât este mai mare nivelul TI-RADS și probabilitatea de malignitate.

Se atribuie câte un punctaj (de la 0 la 3 puncte) pentru fiecare dintre următoarele categorii: compoziție, ecogenitate, formă, margine, focare ecogenice.

În cazul în care sunt prezenți mai mulți noduli, doar cei patru noduli cu cel mai mare punctaj (nu neapărat cei mai mari) trebuie marcați, raportați și urmăriți.

Punctare și clasificare

TR1: 0 puncte – nodul benign (0% risc de malignitate)

TR2: 2 puncte – nodul probabil nodul benign (<5% risc de malignitate)

TR3: 3 puncte – nodul suspect (5 – 80% risc de malignitate)

TR4: 4-6 puncte – probabil malign (risc de malignitate >80%)

TR5: ≥7 puncte – nodul tiroidian malign dovedit la biopsie

Lasă un răspuns