Metastazele tumorale sunt caracteristicile biologice de bază ale tumorilor maligne, iar plămânii sunt al doilea cel mai proeminent organ metastatic în care acestea se dezvoltă după ficat. În prezent, odată cu dezvoltarea rapidă a tehnologiei de ablație, terapia de ablație ca tratament local joacă un rol din ce în ce mai important în tratamentul metastazelor pulmonare.
Ce sunt metastazele pulmonare?
Metastaza este răspândirea celulelor tumorale de la locurile primare către structurile înconjurătoare și locurile îndepărtate, fiind considerată o cauză semnificativă de morbiditate și mortalitate. Metastaza la distanță este un marker indicativ al naturii agresive a tumorii primare.
Metastazele pulmonare sunt un proces complex în mai multe etape. Celulele tumorale metastatice suferă stadii de detașare de locurile tumorale primare, invazie în vasele capilare sau limfatice, extravazare în locul secundar adecvat și stabilirea unui micromediu care sprijină hrănirea și alimentarea cu sânge. Cancerele obișnuite care metastazează în parenchimul pulmonar includ cancerul mamar, pulmonar, colorectal, și carcinoamele cu celule scuamoase cap/gât.
Ablația percutanată în metastazele pulmonare
Metastazele pulmonare sunt adesea tratate cu rezecție chirurgicală sau radiații. Cu toate acestea, pentru unii pacienți, intervenția chirurgicală și radiațiile nu sunt opțiuni din cauza extinderii bolii metastatice sau a comorbidităților, inclusiv funcție respiratorie limitată, vârsta înaintată sau radioterapie anterioară. Pentru acești pacienți, ablația ghidată imagistic reprezintă o abordare alternativă.
Ablația percutanată în metastazele pulmonare este, potrivit studiilor, sigură și eficientă pentru tumorile pulmonare care măsoară mai puțin de 2 cm, prezentând avantaje considerabile în comparație cu rezecția chirurgicală și cu radioterapia. De asemenea, pacienții pot fi supuși ablației tumorii pulmonare de mai multe ori fără a afecta funcția pulmonară. Motivul este lezarea minimă a țesutului pulmonar sănătos din jurul tumorii.
Un alt avantaj al ablației percutanate este natura scurtă și minim invazivă a acestui tratament.
Metodele de ablație percutanată utilizate sunt:
Crioablație – care scade temperatura la -40 C (-40 F), care ucide și celulele canceroase.
Ablația cu radiofrecvență – creșterea temperaturii tumorii până la un astfel de nivel încât celulele canceroase mor.
Ablația cu microunde – transmite microunde electromagnetice prin ac; acestea agită moleculele de apă din celulele tumorale, creând suficientă căldură pentru a distruge celulele tumorale.
Cum se efectuează procedura?
Procedura se efectuează prin aplicarea energiei termice asupra tumorilor prin sonde introduse percutanat. Inciziile cutanate au o lățime de numai 3 mm, similar cu o biopsie percutanată cu ac. Poziționarea sondelor este de obicei ghidată de tomografie computerizată. Odată ce sondele sunt poziționate, energia este eliberată, ceea ce are ca rezultat schimbări de temperatură care induc moartea celulară în și în jurul unei tumori. Tehnicile de ablație pot folosi fie căldură extremă (ablație cu radiofrecvență și microunde), fie frig extrem (crioablație).