You are currently viewing Ablația cu radiofrecvență în cancerul hepatic

Ablația cu radiofrecvență în cancerul hepatic

Ablația cu radiofrecvență în cancerul hepatic este procedură minim invazivă cu riscuri scăzute, fiind considerată o terapie alternativă pentru carcinomul hepatocelular și metastazele hepatice atunci când rezecția nu poate fi efectuată sau, în cazul carcinomului hepatocelular, atunci când transplantul nu poate fi efectuat în timp util. 

Ce este cancerul hepatic?

Cancerul hepatic este o afecțiune care determină creșterea continuă și necontrolată a celulelor de la nivelul ficatului, până în momentul în care acestea formează o tumoră. 

Ficatul este cel mai mare organ intern din corp. Îndeplinește câteva funcții critice pentru a ajuta corpul să elimine deșeurile și să absoarbă nutrienții, dar este responsabil și pentru producerea bilei, o substanță responsabilă pentru digerarea grăsimilor. 

Când cancerul se dezvoltă în ficat, acesta distruge celulele hepatice și interferează cu capacitatea ficatului de a funcționa normal. Cancerul hepatic este în general clasificat ca primar sau secundar. Cancerul hepatic primar începe în celulele ficatului. Cancerul secundar de ficat se dezvoltă atunci când celulele canceroase dintr-un alt organ se răspândesc la ficat sau metastazează.

Când este indicată ablația cu radiofrecvență în cancerul hepatic?

Ablația cu radiofrecvență în cancerul hepatic poate fi utilizată în următoarele cazuri:

  • Există câteva tumori hepatice mici
  • Starea generală de sănătatea a pacientului este afectată din cauza funcției hepatice reduse
  • Pacientul se află pe lista de așteptare pentru un transplant de ficat

Ablația cu radiofrecvență este cea mai eficientă în cazul tumorilor care:

  • Nu sunt mai mari de 3 cm diametru
  • Sunt situate în locuri greu accesibile chirurgical 
  • Nu răspund la chimioterapie sau recidivează dupa operație
  • Nu se află în apropierea vaselor de sânge majore, a diafragmei sau a căilor biliare majore

Cum se efectuează procedura?

Pentru a efectua procedura de ablație pacientul este poziționat pe masa de operație, iar specialistul radiolog va introduce, sub ghidaj cu ultrasunete, o sondă prin țesutul hepatic până la nivelul tumorii. Această sondă furnizează curent electric alternativ de înaltă frecvență exact la locul tumorii. Curentul electric care trece prin ac încălzește celulele canceroase la temperaturi ridicate care le distrug. Căldura se deplasează doar pe o distanță scurtă, așa că, în general, aceasta nu afectează restul țesutului hepatic.

Riscuri și complicații 

Deși riscurile asociate acestui tip de ablație percutanată a tumorilor hepatice sunt rare, acestea pot include:

  • Durere abdominală
  • Sângerare
  • Infecție la nivelul ficatului

Lasă un răspuns