Ablația percutanată a nodulilor tiroidieni este o metodă terapeutică minim invazivă pentru tratarea nodulilor formați la nivelul tiroidei. Procedura se realizează prin introducerea unui ac în nodul sub ghidaj ecografic si poate fi utilizată și în cancerul tiroidian recurent sau rezidual.
Ce sunt nodulii tiroidieni?
Nodulii tiroidieni sunt formațiuni tumorale care apar în glanda tiroidă și pot fi detectați prin intermediul ecografiei. Acești noduli pot fi asimptomatici sau pot cauza simptome precum dificultăți de înghițire sau respirație, durere sau modificări ale vocii.
Ce este ablația percutanata a nodulilor tiroidieni?
Ablatia tumorală este o tehnică minim invazivă care este utilizată în mod obișnuit în tratamentul tumorilor canceroase. În timpul ablației tumorii, energia termică este utilizată pentru a încălzi sau răci țesutul la niveluri citotoxice (mai puțin de -40 ° C sau mai mult de 60 ° C).
În cazul nodulilor tiroidieni procedura poate fi utilizata pentru a trata nodulii tiroidieni benigni sau canceroși care nu au răspuns la alte forme de tratament sau care nu pot fi îndepărtați prin intervenție chirurgicală. De asemenea, se mai poate utiliza și în cazul pacienților cu noduli tiroidieni mici sau care nu au indicatie pentru intervenție chirurgicală.
Când se recomandă ablația tumorală a nodulilor tiroidieni?
Ablatia tumorală a nodulilor tiroidieni este recomandată în cazul pacienților cu noduli tiroidieni care au crescut în dimensiune sau care cauzează simptome precum dificultate în înghițire sau respirație. De asemenea, această procedură poate fi utilizată în cazul pacienților cu noduli tiroidieni care conțin celule canceroase sau care prezintă risc de a dezvolta cancer.
Cum se efectuează ablația percutanată a nodulilor tiroidieni?
Procedura de ablație tumorală a nodulilor tiroidieni este efectuată sub anestezie locală sau generală. După ce pacientul este anesteziat, medicul va utiliza imagistica medicală, cum ar fi ultrasunetele sau tomografia computerizată, pentru a ghida acul către nodulul tiroidian. Odată ce acul este plasat corect, medicul va utiliza una dintre metodele de ablație, cum ar fi radiofrecvența pentru a distruge celulele tumorale.
Metode de ablație tumorală a nodulilor tiroidieni
Există mai multe metode de ablație care pot fi utilizate în tratamentul nodulilor tiroidieni.
Ablația prin radiofrecvență
Radiofrecvența este o metodă care se bazează utilizarea undelor radio prin intermediul cărora este generat un câmp puternic de căldură pentru a distruge celulele tumorale.
Scăderea în volum a nodulului tiroidian este, conform studiilor, între 33-58% după o lună și între 51-85% în primele 6 luni de la intervenție. De asemenea, studiile până în prezent sugerează o rată scăzută de complicații severe ca urmare a ablației cu radiofrecvența.
Ablația prin laser
Laserul utilizează energia luminii pentru a distruge celulele tumorale prin încălzirea lor. Pentru a efectua procedura, mai întâi este introdus la nivelul nodulului un ac fin de aspirație care va direcționa laserul. Acesta este pus în contact direct cu nodulul pentru 5-10 minute
Potrivit studiilor de specialitate, ablația percutanată cu laser este o opțiune terapeutică sigură și eficientă ca alternativă la intervenția chirurgicală pentru nodulii simptomatici benign, cu o scădere medie a volumului nodulilor de peste 40 până la 50% după 1 an.
Ablația cu microunde
În cazul ablației cu microunde, chirurgul introduce un mic port laparoscopic sau o incizie deschisă pentru a accesa tumora. O scanare CT sau ghidare cu ultrasunete este utilizată pentru a identifica locația exactă a tumorii. O antenă subțire, care emite microunde, este apoi introdusă în tumoră. Sonda produce căldură intensă care abate (distruge) țesutul tumoral, adesea în decurs de 10 minute.
Studiile susțin că ablația cu microunde are, totuși, o eficacitate mai scăzută decât ablația prin radiofrecventă.
Riscuri și complicații – ablația percutanată a nodulilor tiroidieni
Deși procedura de ablație tumorală a nodulilor tiroidieni este considerată sigură, există anumite riscuri și complicații asociate cu această procedură.
Complicațiile minore pot include arsuri ale pielii, hematom și vărsături.
Complicațiile majore sunt rare, dar pot include ruptura nodulului care poate provoaca infecție și schimbarea vocii. Riscul de leziune permanentă a nervului care provoacă alterarea vocii este mai mic de 1%.