Scorul LI-RADS (Liver Reporting and Data System) reprezintă un sistem de evaluare și clasificare prin care medicul specialist standardizează interpretarea și raportarea examinărilor imagistice în cazul pacienților cu risc de carcinom hepatocelular.
Ce este scorul LI-RADS?
Scorul LI-RADS este un limbaj comun dezvoltat de experți în imagistică hepatică și boli hepatice pentru a raporta constatările la scanare. Acesta oferă algoritmi pentru utilizare în diagnosticarea, supravegherea și evaluarea răspunsului la tratament al carcinomului hepatocelular. Astfel, medicul radiolog va atribui un număr LI-RADS sau o categorie de litere fiecărei leziuni (care poate fi numită și masă, nodul sau observație) văzută pe imagini.
Când este utilizat scorul LI-RADS?
În general, medicii folosesc LI-RADS numai pentru pacienții care au ciroză sau care prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer hepatic, inclusiv în cazurile următoare:
- ciroză din cauze cunoscute
- infecție virală cronică cu hepatită B
- istorie a cancerului hepatic
- un pacient pe lista pentru un transplant de ficat
- un pacient care a primit un transplant de ficat
Cum funcționaeză scorul LI-RADS?
Ulterior examinărilor imagistice ale ficatului, medicul utilizează scorul LI-RADS pentru a evalua leziunile observate. Categoriile scorului LI-RADS încep de la LR-1, până la LR-5.
LR-1
Leziunile observate sunt cu siguranță benigne. Această categorie include hemangioame cu trăsături caracteristice sau chisturi.
LR-2
Leziunile regăsite în categoria LR-2 sunt similare cu cele din categoria LR1, însă aspectul leziunilor poate sa fie atipic, ceea ce face ca natura benignă a leziunii să nu fie 100% sigură.
Tot în cadrul acestei categorii este inclus și nodul asociat cirozei.
În acest caz, este recomandată repetarea diagnosticului imagistic după cel puțin 6 luni și chiar utilizarea unei modalități de imagistică diferită, precum RMN-ul cu substanță de contrast.
LR-3
Multe leziuni regăsite în cadrul categoriei LR-3 sunt pseudo leziuni vasculare.
LR-3 poate include noduli displazici, leziuni benigne fără trăsături caracteristice.
Se recomandă repetarea CT, RMN sau a ultrasunetelor cu substanță de contrast pentru evaluarea leziunilor hepatice în 3 până la 6 luni până când leziunea are un diagnostic concludent.