You are currently viewing Radiologia intervențională în cancerul de sân

Radiologia intervențională în cancerul de sân

Radiologia intervențională în cancerul de sân poate contribui semnificativ în cazul procedurilor de diagnostic și de tratament prin metode minim-invazive, reprezentând o alternativă pentru intervenția chirurgicală clasică. 

Ce este cancerul de sân?

Cancerul de sân este o boală caracterizată de care celulele din sân care cresc fără control. Există diferite tipuri de cancer de sân, iar acesta depinde de tipul de celule de la nivelul sânului care se transformă în tumoră.  

Majoritatea cancerelor de sân încep în canale sau lobuli. Cancerul de sân se poate răspândi în afara acestuia prin vasele de sânge și vasele limfatice, astfel devenind metaztază.  

Potrivit studiilor, aproximativ 1 din 7 femei este diagnosticată cu cancer de sân în timpul vieții, acesta fiind cea mai frecventă afecțiune malignă feminină la nivel mondial.

Rolul radiologiei intervenționale în cancerul de sân

Radiologia intervențională poate juca mai multe roluri în cazul cancerului mamar, precum:

  • Diagnosticul prin metode imagistice
  • Tratament local al tumorilor
  • Managementul durerii și a complicațiilor post-operatorii

Biopsia cancerului de sân

Biopsia mamară sub ghidaj imagistic este o metodă minim invazivă prin care medicul radiolog poate preleva o mostră de țesut analizat ulterior la laborator.

Managementul durerii și a complicațiilor post-operatorii

Conform studiilor, cancerul de sân poate să devină frecvent metastatic, provocând durere si afectând uneori mobilitatea pacienților. Metodele de radiologie intervențională reprezintă o abordare comună, atât pentru gestionarea durerii pre-opertatorie, cât și post-operatorie.

Pot fi observate și complicații postoperatorii, inclusiv colectarea de lichide pentru care medicul curant poate apela la drenarea percutanată

Radiologia intervențională în cancerul de sân – urilizare paliativă

Metodele ablative de radiologie intervențională sunt cruciale în tratamentul tumorilor mamare, iar acestea includ:

Ablația cu radiofrecvență

Ablația cu radiofrecvență se bazează pe utilizarea unor temperaturi foarte înalte și ghidare imagistică, pentru a încălzi și coagula țesutul vizat. Energia termică este localizată pentru a realiza doar necroza țesutului malign cu distrugerea minimă a celulelor sănătoase din jur. Studiile susțin faptul că în prezent, ablația cu adiofrecvență este considerată de mulți specialiști ca fiind cea mai promițătoare modalitate de ablație pentru cancerul de sân.

Crioablația

Crioablația este modalitatea ablativă originală și a fost prima modalitate folosită pentru cancerul de sân. Prima încercare de terapie ablativă pentru tumorile mamare rezecabile a fost realizată în anul 1985, prezentând o reduere cu 70% a recidivei tumorale locale.

Cu crioablația percutanată, o criosondă este răcită rapid la temperaturi sub zero grade Celsius pentru a îngheța tumora și astfel pentru a necroza țesutul afectat. Mai multe studii arată că o rată mare de succes clinic prezintă crioablația tumorilor cu diametrul de 1,5 cm sau mai puțin.

Ablația cu microunde

Ablația cu microunde este caracterizată de utilizarea unor microunde magnetice care au rolul de a agita moleculele de apă de la nivelul tumorii și a le distruge prin crearea unei temperaturi foarte ridicate. 

Lasă un răspuns